null OU 15e jaar op rij in top 3 Nederlandse universiteiten in Keuzegids Universiteiten 2020

ALG_Keuzegids_Universiteiten_2020_16431_head_large.jpg
Leren
OU 15e jaar op rij in top 3 Nederlandse universiteiten in Keuzegids Universiteiten 2020
Een derde plaats in de lijst van de 14 Nederlandse universiteiten over beide categorieën van brede klassieke en overige universiteiten heen, twee van de zeven bacheloropleidingen de beste van Nederland en één bachelor het predicaat 'topopleiding 2020', vanwege de zeer hoge score. Bovendien staan vier bachelors op de tweede plaats in de ranglijsten van hun studierichtingen. Dat zijn de waarderingen voor de Open Universiteit in de Keuzegids Universiteiten 2020 die 27 november 2019 is verschenen en waarin de kwaliteit van alle wo-bacheloropleidingen wordt vergeleken. Op de eerste plaats staat Wageningen University en op de tweede plaats Universiteit Twente.

Kwaliteit en toegankelijkheid in één

Rector magnificus van de Open Universiteit (OU), prof. dr. Theo Bastiaens: 'Ik ben hartstikke blij met dit resultaat. De bacheloropleidingen vormen toch de basis van het academische onderwijs. De Open Universiteit zorgt bij specifiek de bacheloropleiding ervoor dat het academische onderwijs in Nederland toegankelijk is voor iedereen. Je kunt bij ons namelijk een academische bachelor studeren zonder specifieke vooropleiding. Bovendien hebben onze opleidingen geen numerus fixus. Als je dan ziet dat de kwaliteit van ook ons bacheloronderwijs zeer hoog gewaardeerd wordt, naast een toppositie van al onze masteropleidingen, is dat toch iets om trots op te zijn. De bacheloropleidingen van de Open Universiteit zijn er voor iedereen en, heel belangrijk, ze zijn inpasbaar in ieders leven.'

Mooie noteringen in de ranglijsten

Topopleiding (vanaf 76 punten) is de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen met 84 punten. Deze topopleiding behoort, volgens de definitie in de keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. De twee nummer één-noteringen in de ranglijsten van hun studies zijn voor de bachelors Milieu-natuurwetenschappen en Algemene cultuurwetenschappen. De tweede plaats in de ranglijsten van hun studierichtingen is voor de bachelors Bedrijfskunde, Psychologie, Informatica en Informatiekunde.

Vooral de inhoud van het programma, docenten, haalbaarheid, toetsing en wetenschappelijke vorming worden bij deze bacheloropleidingen positief gewaardeerd.

Student- en expertoordelen

De Keuzegids Universiteiten 2020 biedt ranglijsten die onder meer op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2019 zijn gebaseerd. Naast studentoordelen zijn in de keuzegids ook expertoordelen meegenomen uit de visitatierapporten, opgesteld voor de accreditatie van opleidingen. De Keuzegids Universiteiten wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is een onafhankelijke uitgave waarin alle geaccrediteerde bacheloropleidingen van universiteiten per vakgebied met elkaar worden vergeleken. Meer informatie staat op de website www.keuzegids.nl.