null OU traint astronauten in WEKIT project

OW_WEKIT_head_large.jpg
Digital Learning
OU traint astronauten in WEKIT project
WEKIT, een project waarbinnen het Welten-instituut een van de partners is, experimenteert met Augmented Reality in de astronautenopleiding. Astronauten leren onder andere hoe ze een tijdelijk bagagerek moeten plaatsen in het transportvoertuig dat het Internationale  Space Station (ISS) bevoorraadt. Deze taak is aangepast volgens de WEKIT-benadering zodat de astronauten dit konden oefenen met behulp van Augmented Reality.

Bevoorrading ISS

WEKIT organiseert dit jaar een aantal experimenten om te zien of trainingen efficiënter, betaalbaarder en boeiender gemaakt kunnen worden door draagbare technologieën te gebruiken. Een van de testen vond plaats in de ALTEC faciliteiten in Turijn. Het Internationale Space Station ISS wordt met een onbemand transportvoertuig voorzien van bijvoorbeeld brandstof, water, lucht, voedsel en wetenschappelijke onderzoeksinstrumenten. De lading van zo’n voertuig wordt vervoerd in tijdelijke bagagerekken. Astronauten moeten in staat zijn die rekken in het voertuig te plaatsen. Deze zomer hebben in Turijn zo’n 40 personen de WEKIT training gevolgd om dit onder de knie te krijgen. Daarbij waren trainers, personeel van ALTEC en TAS-I en studenten van de Politecnico van Turijn.

Makkelijk aan te leren en prettig om mee te werken

Het effect van het inzetten van deze techniek op de astronautentraining wordt momenteel nog onderzocht, maar de personen die betrokken waren in deze en andere WEKIT-testen gaven aan dat ze over het algemeen met plezier de technieken heeft gebruikt en er ook naar uitziet om ermee te werken. Als redenen gaven ze aan dat de technieken intuïtief en makkelijk aan te leren waren en ze vonden het prettig ermee te werken zonder dat ze het gevoel kregen ervan afhankelijk te worden

Over WEKIT

WEKIT is een Europees project dat innovatieve bedrijfstrainingen ontwikkelt en test waarin gebruik gemaakt wordt van wearables: draagbare technologieën zoals een smartwatch of kleding met sensoren. De Open Universiteit is een van de partners in het project. De testen die dit jaar worden uitgevoerd in de geneeskunde, de luchtvaart en de ruimtevaart hebben als doel te onderzoeken of je met die technieken trainingen efficiënter, betaalbaarder en boeiender kunt maken.

Lees meer over WEKIT of bekijk de video