Podcast_NadineRoijakkers_head_large.jpg

Goed leiderschap begint met vertrouwen

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Een goede leider. Iedereen wil het wel zijn, maar lang niet iedereen is het. Hoe word je er een? Wat zijn de eigenschappen van een goede leider? Nadine Roijakkers, hoogleraar Open innovatie aan de Open Universiteit, kan er op basis van haar onderzoek alles over vertellen. Een goede leider is authentiek. Eerlijk. Spreekt vanuit het hart. Stelt werknemers zo op hun gemak dat ze fouten durven maken. Maar het aller-allerbelangrijkste: een succesvolle leider geeft werknemers vertrouwen. En over diversiteit gesproken: Roijakkers is in elk geval blij dat de nieuwe wet grote Nederlandse bedrijven verplicht om meer vrouwen op topfuncties te benoemen. Want hoe meer afwisseling in sekse, gender en achtergrond, hoe beter een team functioneert.

Nadine in gesprek met Nynke: 'Vanuit je hart dingen doen, passievol, maar je verstand kan je daarbij heel erg goed helpen'.

Foto van Nadine en Nynke

Nadine Roijakkers is hoogleraar Open innovatie en directeur van het Expertise Centrum Onderwijs aan de Open Universiteit. Haar onderzoek, Ecosystems, richt zich onder meer op de vraag hoe organisaties en instellingen met externe partners kunnen samenwerken aan vernieuwing om oplossingen te creëren voor de vraagstukken van nu. Naast haar carrière in de academische wereld was ze een aantal jaren senior strategieconsultant bij Atos-KPMG Consulting, waar ze internationale bedrijven adviseerde over hun samenwerkingsstrategieën en -praktijken. Roijakkers publiceerde tal van artikelen en boeken over alliantiemanagement en open innovatiemanagement.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.