Podcast_ThomasVaessens_head_large.jpg

Cultuur maakt van ik weer wij

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Het publieke debat heeft het zwaar. Elke bevolkingsgroep heeft zijn bubbel met gelijkgestemden. De brug naar een andere bubbel is moeilijk te slaan. Deep disagreement heerst: we zijn het op sommige vlakken zó met elkaar oneens. En missen een gemeenschappelijke basis. Hoe lossen we dit op? Wie zijn wij? De Nederlander? Wat is onze identiteit? Volgens hoogleraar Literatuur, Cultuur en Media Thomas Vaessens kan cultuur ons helpen. Want waar ontmoeten mensen elkaar, buiten het comfort van hun eigen bubbel? Dat is bij de fanfare, waar de trompettist die SP stemt samen speelt met de ander die PVV stemt. Dat is bij het amateurtoneel, en op al die zinderende broeiplekken waar kunstenaars samenkomen en samen dingen maken. Er is veel bezuinigd op cultuur. En daarmee brokkelt de bodem van ons gemeenschappelijk leven af. Zonde! Het is tijd voor meer cultuur, zodat we elkaar weer ontmoeten.

Thomas in gesprek met Nynke: Hoe kunnen we af van dat 'dikke ik'.

Foto van Thomas en Nynke

Thomas Vaessens is decaan van de faculteit Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Nederlandse letterkunde, onderzoeks-  en onderwijsdirecteur en vice-decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde op het proefschrift: Nijhoff, Van Ostaijen en de mentaliteit van het modernisme. Vaessens publiceerde verschillende boeken waaronder De revanche van de roman,  
Geschiedenis van de moderne Nederlandse literatuur en De Daf van mijn vader, een cultuurgeschiedenis van naoorlogs Nederland aan de hand van De Daf.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.