null Paper Ward Ooms wint Award tijdens Annual World Open Innovation Conference

MW_HRM_10462_head_large.jpg
Samenleving
Paper Ward Ooms wint Award tijdens Annual World Open Innovation Conference
Op 12 december 2019 won dr. Ward Ooms met het conferentiepaper 'Proximity as a Source of Success or Failure in Open Innovation: A Multiple Case Study in Dutch Healthcare' de runner-up onderscheiding voor de Kaja Rangus Best Emerging Scholar Paper Award tijdens de 6e jaarlijkse World Open Innovation Conference in Rome (Italië). Dit is een onderscheiding voor de tweede plaats. Het paper werd geschreven samen met Master Management alumnus Roel Piepenbrink.

Het onderzoek

Het onderscheide paper bestudeert samenwerking gericht op innovatie in de dementiezorg. Vijf regionale samenwerkingsverbanden worden gevolgd terwijl zij een service innovatie adopteren en implementeren in de lokale zorgketen. Dat die samenwerking goed verloopt is van groot belang voor het welslagen van de nieuwe dienstverlening, omdat bij het vormgeven van die dienstverlening alle partijen ook een belangrijke rol spelen. En omdat de partijen er alleen samen voor kunnen zorgen dat er een overgang is van de bestaande naar de nieuwe dienstverlening. Echter, omdat de betrokken partijen sterk verschillen (grote en kleine organisaties, burgerinitiatieven en zorginstellingen, ondernemers en gemeenten, enz.) ligt het niet voor de hand dat de partners eenvoudig kunnen samenwerken. Het onderzoek illustreert hoe deze partners ondanks hun verschillen toch kunnen samenwerken.

Kaja Rangus Best Emerging Scholar Paper Award

De Best Emerging Scholar Paper Award wordt elk jaar uitgereikt aan de eerste auteur van het beste conferentiepaper dat werd geschreven door jonge onderzoekers. Uit vier finalisten kiest de jury een winnaar en runner-up. De award wordt uitgereikt door prof. dr. Henry Chesbrough (Universiteit van Californië, Berkeley Haas School of Business), grondlegger van het open innovatie onderzoek. De naamgeving van de award is ter nagedachtenis aan een eerdere runner-up voor de prijs, dr. Kaja Rangus (voormalig assistent-professor aan de Universiteit van Ljubljana). Zij overleed onverwacht in 2018. Met de award eert het WOIC-organisatiecomité haar bijdrage aan het onderzoeksveld.

Over Ward Ooms

Ward Ooms promoveerde in 2016 aan de Open Universiteit met een proefschrift over innovatie en samenwerking. Artikelen uit het proefschrift werden gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, zoals Technovation. Voor zijn onderzoek ontving Ward eerder erkenning, bijvoorbeeld de Best Paper Award 2015 van het journal Creativity and Innovation Management en de Kremers Award 2019 in de categorie PhD. Naast zijn onderzoek is Ward programmaleider van de Bachelor Bedrijfskunde, en geeft hij onder meer cursussen Innovatiemanagement en Research Design.

Over Roel Piepenbrink

Roel Piepenbrink studeerde recent af in de Master Management, met als keuzevak Strategie & innovatie, in de scriptietrack Innovatie & samenwerking. Roel is werkzaam geweest in diverse managementrollen in de gezondheidszorg, waaronder de dementiezorg. Roel is daarnaast tutor in de cursus Advanced studies in management (Master Management) en staat op het punt om te beginnen met een traject als buitenpromovendus bij de Open Universiteit.