null Prijs voor beste OU-proefschrift voor onderzoek naar watervervuiling

ALG_GraduateSchool_6960_head_large.jpg
Duurzaamheid
Prijs voor beste OU-proefschrift voor onderzoek naar watervervuiling
Op zaterdag 12 juni 2021 vond de elfde ontmoetingsdag voor OU-promovendi plaats. Tijdens deze dag werd de Anja Oskamp Award uitgereikt, de prijs voor het beste OU-proefschrift van de afgelopen drie jaar. De prijs ging naar Jikke van Wijnen van de faculteit Bètawetenschappen voor haar proefschrift getiteld 'River export of pollutants: A global modelling approach'. Zij ontwikkelde een model om de wereldwijde vervuiling van water in kaart te brengen.

Zes genomineerden

Naast Jikke van Wijnen waren genomineerd: Richard Griffioen, Daniël Bo Holthinrichs, Daniele Di Mitri, Petra Neessen en Alex Rutten. Zij schreven elk het beste proefschrift van ‘hun’ faculteit in de afgelopen drie jaar. Zij mogen zich in dat opzicht dus ook een winnaar noemen.

Winnend onderzoek naar plastics in rivieren

De prijs ging uiteindelijk naar Jikke van Wijnen van de Bètafaculteit voor haar proefschrift getiteld 'River export of pollutants: A global modelling approach'. Jikke schreef naar mening van de jury een uitstekend proefschrift van hoog wetenschappelijk niveau en met bijzonder grote maatschappelijke impact over een actueel thema binnen de milieu- en duurzaamheidswetenschappen. Daarnaast heeft dit proefschrift een aantoonbare bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van het OU onderzoek naar plastics.

De Anja Oskamp Award

Met de Anja Oskamp Award beloont de Open Universiteit het beste proefschrift van de afgelopen drie jaar. De prijs is genoemd naar de voormalige rector van de OU. Elke faculteit nomineert één proefschrift. Een jury onder voorzitterschap van de rector en verder bestaande uit de coördinatoren onderzoek van alle faculteiten heeft de lastige taak om uit zes totaal verschillende proefschriften de 'beste' te kiezen. Daarbij was het niveau dit jaar bijzonder hoog. Een van de juryleden vertelde trots te zijn te mogen werken aan een universiteit waar onderzoek op dit niveau plaatsvindt. De uitreiking vond plaats door Anja Oskamp zelf. Op deze dag werd ook bekendgemaakt dat prijs voortaan jaarlijks zal worden uitgereikt: de volgende keer is dus tijdens de promovendidag in juni 2022.

Promovendidag: elkaar ontmoeten en onderzoek presenteren

De Open Universiteit Graduate School organiseert jaarlijks een promovendidag. Dit is een ontmoetingsdag waar promovendi de gelegenheid krijgen elkaar te leren kennen en elkaar te vertellen over hun onderzoek. Dit jaar werd de promovendidag opnieuw online gehouden. Zo’n 70 promovendi namen eraan deel. Rector Theo Bastiaens en Renate de Groot, 'dean van de Graduate School’, openden de dag. Daarnaast was er een lezing van Petru Curseu over het interdisciplinaire onderzoeksprogramma van de Open Universiteit.