null Prijs voor presentatie over de aanpak van data-analyseprojecten

INF_PaperHommerson_14355_head_large.jpg
Data Science
Prijs voor presentatie over de aanpak van data-analyseprojecten
Bedrijven starten steeds vaker data-analyseprojecten, maar veel van die projecten leveren niet op wat men ervan verwachtte. Een goed gebruik van procesmodellen en methodologieën zou het succes kunnen verhogen, maar welke aanpak kun je dan het beste kiezen? Die vraag beantwoorden Jeroen Baijens, Remko Helms en Rob Kusters in hun paper Data Analytics Project Methodologies: Which one to choose? Jeroen Baijens presenteerde de paper tijdens de International Conference in Big Data Management (ICBDM) 2020 en kreeg daarvoor de prijs voor de 'Best oral presentation'.

Waarde verbeteren door data-analyse

Er is steeds meer mogelijk met data en organisaties starten dan ook steeds meer data-analyseprojecten. Dergelijke projecten zijn gericht op het creëren van waarde door het verbeteren van besluitvorming of bedrijfsprocessen. Helaas leveren veel data-analyseprojecten niet op wat men ervan verwachtte.

Modellen en methodologieën toepassen

Om het succes van dit soort projecten te verhogen, wordt aanbevolen om procesmodellen of methodologieën te gebruiken. Maar organisaties doen dat meestal niet omdat ze de modellen en technologieën te rigide vinden en te moeilijk om te implementeren. De bestaande methodieken passen vaak ook niet bij de specifieke projectkenmerken.

Welke methodologie voor welk project?

Baijens, Helms en Kusters onderzochten wat de meest geschikte projectmethodologie is voor welk specifiek type project. Het resultaat is een gestructureerde beschrijving die helpt om te bepalen welk type projectmethodologie werkt voor verschillende soorten data-analyse projecten. De ervaringen in zes verschillende casestudies laten zien dat doorlopende projecten baat zouden hebben bij een iteratieve methodologie.

IBCDM

Dit onderzoek is gepresenteerd tijdens de International Conference in Big Data Management (ICBDM 2020) die online plaatsvond van 20 tot 22 november 2020. De ICBDM is een internationale conferentie voor wetenschappers en ingenieurs om hun onderzoek te delen op het gebied van big data.