null Propedeusedag Cultuurwetenschappen op 16 mei 2020 online

CW_OpenDag_Master_15008_head_large.jpg
Propedeusedag Cultuurwetenschappen op 16 mei 2020 online
Op zaterdag 16 mei 2020 wordt een virtuele kennismakingsbijeenkomst Cultuurwetenschappen georganiseerd. Dit is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit, al meer dan 35 jaar dé afstandsuniversiteit van Nederland. Of om meer weten te komen over de vakken die je kunt volgen in de propedeuse Cultuurwetenschappen?

Programma virtuele kennismakingsbijeenkomst Cultuurwetenschappen

Introductie Cultuurwetenschappen

Cultuurwetenschappen studeren. Wat leer je dan precies? Hoe gaat dat in zijn werk? En vooral: hoe kan je deze studie eigenlijk aanpakken als je ook nog werkt? Dit zijn heel reële vragen. Wij kunnen je alles uitleggen maar misschien wil je het wel ervaren voordat je begint.

Tijdens de virtuele bijeenkomst van 13.00 tot 15.00 uur krijg je een goede indruk van de studie Cultuurwetenschappen aan de hand van een presentatie van onze studieadviseur en een virtueel proefcollege waarbij je samen met docenten en (mogelijke) medestudenten aan de slag gaat met materiaal uit de Oriëntatiecursus.

Aanmelden voor Introductie Cultuurwetenschappen
Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan via nicole.gruisen@ou.nl. Vooraf krijg je per e-mail voorbereidingsmateriaal toegestuurd. Het is daarom verstandig je zo snel mogelijk aan te melden om de kennismaking optimaal te kunnen benutten.

Propedeusedag Cultuurwetenschappen

Wil je meer weten over de vakken die je kunt volgen in de propedeuse Cultuurwetenschappen? Tijdens de virtuele kennismakingsbijeenkomst Cultuurwetenschappen op zaterdag 16 mei kunnen studenten en belangstellenden in een interactieve sessie kennismaken met de cursus 'Americana' (docent: Frank Inklaar) en de cursus 'Inleiding Letterkunde' (docent: Marieke Winkler).

  • Cursus Americana - van 10.00 tot 10.45 uur
    Waarom hebben Europeanen zo’n onbedwingbare behoefte om zich te spiegelen aan Amerika? En waarom zijn de beelden van Amerika en Amerikanen zo persistent? In de cursus 'Americana' kijk je op verschillende manieren naar de vorming van deze Amerikabeelden. Ook staan we stil bij het concept 'Amerikanisering'.
    Om je een goed idee te geven van de inhoud van de cursus bestuderen we in deze sessie een tekst van Rudolf Steinmetz (1862-1940). Hij heeft een uitgebreide reis in Amerika gemaakt, heeft daarover verhalen geschreven in de krant Het Vaderland en vervolgens een boek gepubliceerd 'Menschenleven in Amerika' 1939). Via een fragment uit dit boek kijken we welke Amerikabeelden gebruikt worden en hoe die passen in een analysemodel.
    Als voorbereiding lees je een kort fragment uit Steinmetz' Menschenleven in Amerika. Het gaat om het hoofdstuk 'Amerikanisme' op pagina 435 t/m 440. Een scan van het boek is te vinden in de databank Delpher.

  • Inleiding Letterkunde - van 11.00 tot 11.45 uur
    Literatuur is een weerspiegeling van de tijd. In verhalen, romans en gedichten beschrijven auteurs de wereld om hen heen en reflecteren zij op heersende culturele, maatschappelijke en politieke vraagstukken. Zij doen dat in een mooie of spannende, experimentele of vermakelijke vertelling waarbij vaak wordt gerefereerd aan eerdere teksten en genres.
    In de cursus 'Inleiding Letterkunde' krijg je een overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandstalige literatuur en leer je de lange lijnen die doorheen die geschiedenis lopen te herkennen. Daarnaast leer je hoe je literaire teksten nauwkeurig kunt analyseren en interpreteren. In deze sessie worden die twee componenten nader verkend aan de hand van een 'Coronasprookje' van Marente de Moor, een actueel voorbeeld van hoe een auteur met de middelen die haar ter beschikking staan, reageert op de gebeurtenissen die ons leven op dit moment, zowel mondiaal als persoonlijk, beheersen.
    Je kunt het Coronasprookje terugzien en luisteren via YouTube.

Aanmelden voor Propedeusedag Cultuurwetenschappen
Nieuwsgierig geworden door deze beschrijvingen? Schrijf je dan in voor één of beide sessies door een mail te sturen naar nicole.gruisen@ou.nl. Vermeld naast de titel van de sessie(s) die je wilt bijwonen, je naam, studentnummer en e-mailadres zodat wij je kunnen aanmelden voor de virtuele klas.

Graag tot ziens op zaterdag 16 mei!