null Prostaat- en darmkankerpatiënten tevreden over beweegprogramma OncoActief

PSY_SymposiumGedrag_13546_head_large.jpg
Prostaat- en darmkankerpatiënten tevreden over beweegprogramma OncoActief
OncoActief, een door de Open Universiteit ontwikkeld programma dat prostaat- en darmkankerpatiënten activeert om meer te bewegen, is door een pilotgroep van 21 patiënten zeer positief beoordeeld. Ze zijn tevreden over de bruikbaarheid en het gebruiksgemak en zeggen ook dat ze daadwerkelijk meer zijn gaan bewegen. Ook professionals die het programma evalueerden zijn positief: ze beoordeelden het programma als veilig en praktisch toepasbaar. Inmiddels is een grootschalig effectiviteitsonderzoek van start gegaan. Mensen die prostaat- of darmkanker hebben (gehad) kunnen zich nog aanmelden voor deelname.

Minder klachten door bewegen

Prostaat- en darmkankerpatiënten ervaren allerlei klachten door hun ziekte en de behandelingen. Naast lichamelijk klachten hebben ze ook te maken met een slechtere conditie, vermoeidheid en ongerustheid. Bewegen helpt om de klachten te verminderen, maar voldoende bewegen tijdens en na de behandeling is niet altijd even makkelijk. Om patiënten hierbij te ondersteunen heeft de vakgroep Gezondheidspsychologie van de Open Universiteit het OncoActief programma ontwikkeld.

Pilotstudie bij patiënten

Het OncoActief programma is gebaseerd op de Actief Plus-interventie, die in eerder onderzoek (kosten)effectief is gebleken bij de algemene 50-pluspopulatie. Met steun van het KWF is Actief Plus aangepast aan de behoeften van prostaat- en darmkankerpatiënten. Een testgroep van 21 patiënten heeft het programma doorlopen. Zij gaven het programma als geheel een 8,3 en ook de afzonderlijke adviezen werden zeer positief gewaardeerd. Bovendien bleek uit de ingevulde vragenlijsten dat zij significant meer gingen bewegen: na afloop van het programma bewogen ze een dag meer per week volgens de norm (minimaal 30 minuten). Een patiënt over OncoActief: 'Hopelijk kan ik nog lang gebruik maken van de aangeboden adviezen'.

Zorgprofessionals

Naast patiënten heeft ook een groep zorgprofessionals (oncoloog, uroloog, (oncologisch) verpleegkundigen en oncologisch fysiotherapeuten) de adviezen beoordeeld. Zij gaven aan dat de adviezen veilig en geschikt zijn voor de doelgroep en goed aansluiten bij de ervaringen en behoeften.

Vervolgonderzoek

Om wetenschappelijk te bewijzen of OncoActief net als Actief Plus echt werkt, is ervaring nodig met grotere groepen deelnemers. Daarom is een vervolgonderzoek gestart.

Aanmelden voor dit vervolgonderzoek is niet meer mogelijk. Het project is afgerond.