Rector bij lustrumviering: 'Feiten moeten meningen voeden, niet andersom'
Lustrum: 40 jaar Open Universiteit
Donderdag 26 september 2024 viert de universiteit dat het precies 40 jaar geleden dat het officiële startschot werd gegeven. Koningin Beatrix overhandigde toen in de Heerlense schouwburg aan de eerste studenten hun studiemateriaal. In datzelfde theater wordt vanmiddag de 40e dies natalis gevierd. Rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens zal de academische zitting om 15.00 uur openen met zijn rede.
Unieke positie in het hoger onderwijs
Al 40 jaar voegt de Open Universiteit waarde toe als dé universiteit voor afstandsonderwijs in Nederland en Vlaanderen. Met haar gepersonaliseerd academisch afstandsonderwijs maakt ze wetenschappelijk onderwijs voor iedereen toegankelijk. De komende jaren zet de Open Universiteit in op verdere versterking van haar unieke positie, onder andere met, naast de bachelor- en masteropleidingen, een onderwijsaanbod dat aansluit bij de steeds veranderende behoeften in de samenleving. Ook blijft de universiteit gefocust op maatschappelijk relevant onderzoek, vaak in samenwerking met partners uit het werkveld.
Programma diesviering met uitreiking drie eredoctoraten
Na het welkomstwoord van de rector magnificus, geeft prof. dr. ir. Ionica Smeets, hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden, de diesrede getiteld: 'Hoe open is de wetenschap?'. Hierin reflecteert ze op de rol van de Open Universiteit in het wetenschappelijk landschap en op de openheid van de wetenschap.
Traditiegetrouw vindt tijdens de viering ook de uitreiking van eredoctoraten plaats. Ter ere van het jubileum ontvangen drie personen deze prestigieuze titel: televisiemaker, schrijver en cabaretier Arjen Lubach, hoogleraar Wetenschapscommunicatie prof. dr. ir. Ionica Smeets en prof. dr. Mark Brown, hoogleraar Digital Learning en directeur van het National Observatory for Digital Education in Ierland.
Verder wordt de winnaar bekend gemaakt van de Wetenschapsprijs 2024 voor een jonge onderzoeker van de Open Universiteit, gevolgd door een paneldiscussie over de toekomst van wetenschap en onderwijs.