null Rede hoogleraar Rinkes tijdens dies 2017 OU: moeten robots rechten krijgen?

RW_RechtenRobots_11308_head_large.jpg
Veiligheid
Rede hoogleraar Rinkes tijdens dies 2017 OU: moeten robots rechten krijgen?
Tijdens de 33ste diesviering van de Open Universiteit die 26 september 2017 in Heerlen plaatsvindt, houdt prof. mr. Jac Rinkes, hoogleraar privaatrecht aan de Open Universiteit, een rede over de gevolgen van digitale technologie voor onze samenleving, specifiek over robotrecht. Hoe gaat het recht om met robots? En moeten robots rechten krijgen? En hoe zit het dan met verplichtingen, ook wat betreft aansprakelijkheid voor schade? De rede die Rinkes houdt, is 26 september 2017 live te volgen via de website van de Open Universiteit. Het programma van de dies start om 15.30 uur.

Mogen robots zelf wetten opstellen?

Robots ondersteunen mensen nu al, maar de verwachting is dat robots het leven van de mens zullen gaan bepalen en mogelijk zelfs overnemen. De technologische ontwikkelingen bieden nieuwe uitdagingen voor het recht. Moeten robots en hun autonomie daarbij worden benaderd vanuit bestaande juridische concepten (zijn het natuurlijke personen, rechtspersonen, dieren of objecten?) of moet er een nieuwe categorie worden gemaakt, met eigen kenmerken betreffende rechten en verplichtingen? En moet de mens wetten opleggen aan robots? Of mogen ze die zelf opstellen?

Volg dies live

Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de rede door prof. mr. Jac Rinkes die live te volgen is.
Het programma van de dies 2017 van de OU start om 15.30 uur.

Diesviering

Het thema van de diesviering van de OU is: De digitale samenleving. En nu?! De twee winnaars van de OU-wetenschapsprijs 2016 spreken ieder vanuit hun vakgebied over de gevolgen van digitale technologie voor onze samenleving. Prof. dr. Lilian Lechner, hoogleraar gezondheidspsychologie, bespreekt ontwikkelingen rond eHealth en prof. mr. Jac Rinkes besteedt aandacht aan het robotrecht. Het thema wordt ingeleid door de rector magnificus, prof. mr. Anja Oskamp. Tijdens de dies wordt ook de OU Wetenschapsprijs 2017 uitgereikt. Er zijn vijf genomineerden. De viering vindt plaats in Heerlen en start om 15.30 uur.