Wij zorgen er graag voor dat u een goede website ervaring bij ons heeft. Om dit te verbeteren maken wij gebruik van cookies.
U ziet advertenties die bij u passen en u kunt uw interesse delen via social media. Bekijk ons privacy beleid voor meer informatie.

Meer lezen
Samenwerken aan onderwijsverbetering: gespreid leiderschap in het onderwijs
Op 22 september 2017 is het boek 'Gespreid leiderschap in het onderwijs. Elkaar invloed gunnen voor vernieuwing' verschenen. Het boek is geschreven voor leraren en schoolleiders die voor iedereen in de school ruimte willen scheppen om invloed uit te oefenen op het onderwijs. Gespreid leiderschap gaat ervan uit dat iedereen in de school kan leiden, op basis van expertise en affiniteit. Dit is een sterke voedingsbodem voor verbetering, vernieuwing en werkplezier. De onderzoeken en inzichten in dit boek helpen om in de praktijk handen en voeten te geven aan gespreid leiderschap.

Leiderschap zien we vaak als een individuele eigenschap. Je hebt het of je hebt het niet. Leiders beschikken over bijzondere eigenschappen waardoor zij in allerlei situaties kunnen leiden. De rest van de organisatie beschouwen we als volger. Dit beeld van leiderschap zien we ook terug in het onderwijs. Scholen zijn over het algemeen hiërarchisch georganiseerd: de schoolleider leidt en leraren volgen.

Tegelijkertijd weten we dat voor duurzame onderwijsverbetering meer nodig is dan het leiderschap van één of enkelen. Gespreid leiderschap gaat ervan uit dat leiderschap de eigenschap is van een groep. Iedereen in de school kan invloed uitoefenen, en doet dat op basis van expertise en affiniteit. Zo is leiderschap dynamisch en wisselt het per situatie. In een gespreide leiderschapspraktijk trekken leraren en schoolleiders samen op om te bouwen aan de school en het onderwijs. 

Onder redactie van Frank Hulsbos en Stefan van Langevelde werken Nederlandse experts (o.a. Joseph Kessels, Marco Snoek en Hartger Wassink) in dit boek uit wat gespreid leiderschap is, welke spanningen het oproept met formeel leiderschap en welke condities in de school het mogelijk maken. Vanuit het Welten-instituut schreef Arnoud Evers mee aan een hoofdstuk en werd hij geïnterviewd. Frank Hulsbos promoveert op dit moment bij het Welten-instituut op het onderwerp gespreid leiderschap. 

Het boek is voor te bestellen www.gespreidleiderschap.nl.

Boek Gespreid Leiderschap

 

Meer nieuws van het Welten-instituut.

Maak kennis met het Welten-instituut.


Meer nieuwsberichten                                                                                                                Meer agenda items