null Save the date: 13 december afscheidsrede universiteitshoogleraar Paul A. Kirschner

OW_AfscheidKirschner_13415_head_large.jpg
Save the date: 13 december afscheidsrede universiteitshoogleraar Paul A. Kirschner
Met ingang van 1 juni 2019 gaat Paul Kirschner met emeritaat. Zijn afscheidsrede als hoogleraar bij de Open Universiteit houdt hij op 13 december 2019, op de dag af 28 jaar na zijn promotie in 1991. Rond zijn afscheidsrede wordt een symposium georganiseerd met als onderwerp het nut en de betekenis van onderwijswetenschappen voor het maken van goed onderwijs. 

Paul Kirschner (New York, 1951) trad in 1981 in dienst van de ‘Stichting Opbouw Open Universiteit’. Na twee jaar werd de Stichting opgeheven en de Open Universiteit opgericht, waar Kirschner aangesteld werd bij de toenmalige afdeling Onderwijskunde. Op 13 december 1991 promoveerde hij op het onderwerp Practicals in higher science education. Na verschillende functies bij de OU werd hij in 1999 hoogleraar Onderwijskunde bij de Universiteit Maastricht en in 2006 hoogleraar Onderwijspsychologie bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Steeds in combinatie met een parttime aanstelling bij de OU. In 2008 keerde hij fulltime terug bij de Open Universiteit om in 2015 benoemd te worden tot universiteitshoogleraar. Sinds 2011 was hij ook visiting professor aan de Universiteit van Oulu (Finland). Nu, na 36 jaar OU (of 38 jaar als je de Stichtingsperiode meerekent), gaat hij met emeritaat, al blijft hij wel met een 0-aantelling aan de OU verbonden.

Kennis verspreiden en mythes bestrijden

Paul Kirschner is een internationaal erkend expert op het gebied van computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), het ontwerpen van innovatieve elektronische leeromgevingen, mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complexe cognitieve vaardigheden. Daarnaast is hij zeer actief in het verspreiden van wetenschappelijke inzichten in het onderwijsveld en het bestrijden van ‘onderwijsmythes’. Dat deed hij onder andere via columns in de vaktijdschriften Didactief en van 12 tot 18, via zijn Twitterkanaal en via zijn blogs. In 2019 won hij nog de prijs voor het beste onderwijsblog van 2018. Eveneens in 2019 was Kirschner de drijvende kracht achter het boek Op de schouders van reuzen. Daarin worden de belangrijkste wetenschappelijke publicaties op het gebied van onderwijsonderzoek gekoppeld aan heel concrete voorbeelden en adviezen voor onderwijsprofessionals. Mede dankzij zijn netwerk is dat boek gratis beschikbaar gekomen. Het onderwerp van het symposium op 13 december, nut en betekenis van onderwijswetenschappen voor het maken van goed onderwijs, sluit daar mooi op aan.

Save the date: 13 december 2019. Nadere informatie volgt via de website en via de OU-nieuwsbrieven.

Paul A. Kirschner

Paul A. Kirschner