null Seminar Policing the Dark Web zeer goed bezocht

RW_SeminarDarkWeb_13824_head_large.jpg
Seminar Policing the Dark Web zeer goed bezocht
Afgelopen week vond bij de NHL in Leeuwarden het symposium Policing the Dark Web plaats. Een succesvol evenement, want liefst zo’n 90 bezoekers -vooral studenten en politiemensen- togen naar de Hogeschool. Om te horen wat een internationale onderzoekgroep, waar ook de Open Universiteit aan deelneemt, de komende vier jaar wil onderzoeken en bereiken bij het bestrijden en beteugelen van cybercrime op het ‘Dark Web’. Volgens criminoloog Bram Emmen 'hebben veel politiemensen geen notie van wat er zich online allemaal afspeelt.'

PDTOR, ofwel Police Detectives on the Tor Network; zo heeft het internationale initiatief zich gedoopt. Het is een samenwerking tussen Northumbria University Newcastle (Engeland), Stockholm University (Zweden), Politihøgskolen (Noorwegen), Politieacademie, NHL Hogeschool, de Open Universiteit en de politie. Deze krachtenbundeling moet de diverse facetten van het Dark Web in kaart gaan brengen. Daarbij kijkt men naar de juridische kant van de zaak, de technische aspecten van onder meer bewijsvergaring en het vertrouwen dat we als samenleving mogen hebben in het verrichte politiewerk op het Dark Web. De Nederlandse deelnemers richten zich op de feitelijke handelingen van de politie.

Geen idee

Volgens Bram Emmen, criminoloog en promovendus van prof. dr. Wouter Stol - zelf voormalig politieman, bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de faculteit Cultuur en Rechtswetenschappen van de Open Universiteit en mede-oprichter van het Science Cyber Center -, is het Dark Web continu in beweging. In een interview in de Leeuwarder Courant zegt hij, met een referentie naar het in 2011 opgedoekte Silk Road (de eerste grote ‘donkere markt’ op het internet): “Zeven jaar is een eeuwigheid in het internettijdperk. “Voor zover ik weet zijn er momenteel veertien ‘dark markets’ in de lucht. Tegelijk laat de praktijk zien dat veel politieagenten nog altijd geen idee hebben van wat zich online allemaal afspeelt.” Iets wat bevestigd wordt door een docent van de Politieacademie, net als Emmen spreker op het symposium: “Ik krijg politiemensen die nog niet eens weten hoe ze iemand moeten zoeken op Facebook.”

Unieke kans
Volgens prof. dr. Wouter Stol, een andere spreker op het symposium, is de internationale krachtenbundeling niet alleen noodzakelijk, maar tegelijk een unieke kans. "Dit soort internationale samenwerkingen is cruciaal. Het internet en dus ook internetcriminaliteit kennen immers geen landsgrenzen. Ik denk dat we door deze internationale benadering een unieke kans krijgen. Om het handelen van de politie op het Dark Web in kaart te kunnen brengen. En om criminaliteit op het Dark Web beter aan te pakken. Ik hoop dat we met dit initiatief dan ook het goede voorbeeld geven."

Successen

Dat de internationale aanpak inderdaad iets op kan leveren, bewijst het succes dat de Nederlandse politie afgelopen zomer boekte met het overnemen van ‘Hansa Market’, een van de actieve dark markets op het web. Dit gebeurde in nauw overleg met de FBI, die weer een andere online zwarte  markt uit de lucht haalde. Soms worden de zwarte markten ook opgedoekt door de organisatie die de markt in de lucht houdt. Met zo’n ‘exit scam’ kan de beheerder van de marktplaats de verhandelde bitcoins stelen. “Zeg maar de online versie van een ripdeal”, aldus Bram Emmen in de Leeuwarder Courant. “Als gedupeerde heb je dan dikke pech, want wie naar de politie stapt, verraadt zichzelf.”