null Sociale adoptie van digitale middelen in de ouderenzorg

CW_DigitaleMiddelen_Ouderenzorg_23303_head_large.jpg

Sociale adoptie van digitale middelen in de ouderenzorg

Onderzoekers van de faculteit Cultuurwetenschappen doen onderzoek naar de implementatie van digitale middelen in de zorg. Binnen zorgorganisaties Envida, Vivantes en Thuiszorg Groot Limburg gaan zij met zorgmedewerkers, cliënten en ondersteunende diensten aan de slag om erachter te komen waarom digitale middelen nog relatief weinig worden ingezet.

Zo proberen zij te achterhalen wat er nodig is om cliënten, zorgmedewerkers en ondersteunende diensten digitale middelen te laten omarmen. Het onderzoek wordt in opdracht van beide zorgorganisaties uitgevoerd door onderzoekers prof. dr. ir. Alexander Peine en dr. Karin van Leersum van de Open Universiteit.

Voordelen digitale middelen in zorg

Cliënten en zorgmedewerkers van Envida, Vivantes en Thuiszorg Groot Limburg zijn het eens over de voordelen van de inzet van digitale middelen in de zorg. Echter wordt er nog geaarzeld om digitale middelen daadwerkelijk in te zetten, omdat ze er niet op vertrouwen dat ze voldoende kwaliteit van zorg leveren. Onderzoekers Peine en Van Leersum onderzoeken waarom zorg met behulp van technologie als minder betrouwbaar wordt gezien dan menselijke zorg. Waar zijn de kansen en uitdagingen en hoe wordt de zorg ervaren met digitale middelen?

Omvang probleem in kaart brengen

Peine en Van Leersum gaan de omvang en de aard van het probleem in kaart brengen. Vervolgens gaan ze, door middel van co-creatie sessies, samen met cliënten, zorgmedewerkers en ondersteunende diensten kijken hoe ze het vertrouwen in het gebruik van digitale middelen in de zorg kunnen herstellen. Op die manier wordt er een draaiboek en een blauwdruk ontwikkeld voor als er nieuwe digitale middelen worden toegevoegd (wat werkt wel en wat werkt niet).

Inzet in de praktijk

Door middel van observaties in de praktijk wordt gekeken naar hoe digitale middelen het beste kunnen worden ingezet. Zoals bijvoorbeeld meer mogelijkheden om digitale middelen op te nemen in zorgplannen. Een zorgplan is een elektronisch document waarin afspraken worden gemaakt over cliënten. Het zorgplan vormt de basis voor de te verlenen zorg. Maar ook of zorgprofessionals digitale middelen bij het opstellen van zorgplannen actief overwegen. Belangrijk bij dit alles is een digitale infrastructuur die 24 uur per dag beschikbaar is om digitale middelen te leveren en ondersteunen.

Over de onderzoekers

Alexander Peine is hoogleraar Cultuur, innovatie en communicatie bij de faculteit Cultuurwetenschappen. Hij verbindt in zijn onderzoek twee belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen: de vergrijzing van de bevolking en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor zorg- en gezondheidssystemen, en technologische veranderingen, waaronder de ontwikkeling van meer interactieve en 'slimmere' technologieën. Karin van Leersum werkt als postdoc-onderzoeker bij dezelfde faculteit. Haar onderzoek richt zich op artificiële intelligentie (AI), en meer in het bijzonder AI en ouderdom en AI in de zorg. Op korte termijn wordt nog een tweede postdoc onderzoeker aan dit team toegevoegd. Het onderzoek wordt op dit moment opgestart en zal naar verwachting doorlopen tot eind 2025.