null Studium Generale-Lezing 'Betere IT-beslissingen door kennis van risicogedrag'

ALG_SGLandgraaf_head_large.jpg
Studium Generale-Lezing 'Betere IT-beslissingen door kennis van risicogedrag'
GEANNULEERD - Grote IT-projecten lopen ondanks alle aanwezige kennis en inzet toch soms enorm uit de hand. Dikwijls heeft dat te maken met onbewust risicogedrag. Bijzonder hoogleraar Behavioral IT Governance Arno Nuijten doet onderzoek naar de psychologische valkuilen bij deze grote projecten. Dit puur menselijk gedrag maakt dat betrokkenen soms doof zijn voor risicowaarschuwingen. Wat kun je hieraan doen? Donderdag 31 maart 2022 geeft Arno Nuijten in Landgraaf een Studium Generale-lezing hierover.

Bewust van het onbewuste

In tal van organisaties zijn informatietechnologie en risicogedrag met elkaar verweven. Informatietechnologie is bedoeld om mensen betere informatie te verschaffen, zodat ze betere risicobeslissingen nemen. In de praktijk blijkt diezelfde informatietechnologie juist beslissingsfouten en risicovol gedrag in de hand te werken. Dat zien we bijvoorbeeld in het verkeer - denk aan het mobieltje achter het stuur van de auto - maar ook in organisaties. Daar blijft de ingewikkelde relatie tussen informatietechnologie en menselijk beslissingsgedrag vaak onderbelicht. Arno Nuijten bespreekt in zijn lezing hoe organisaties betere IT-beslissingen kunnen nemen door rekening te houden met menselijk risicogedrag.

Over Arno Nuijten

Prof. dr. Arno Nuijten is bijzonder hoogleraar Behavioral IT Governance aan de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit. Daarnaast is hij directeur van het expertisecentrum Behavioral Risk & Nudges binnen Erasmus School of Accounting and Assurance (ESAA). Hij houdt zich bezig met kennisontwikkeling en advisering op het snijvlak van IT en menselijk risicogedrag.

Praktische informatie

Deze Studium Generale-lezing organiseert de Open Universiteit in samenwerking met Bibliotheek Landgraaf. De lezing 'Betere IT-beslissingen door kennis van risicogedrag' vindt plaats op donderdag 31 maart 2022 in het Cultuurhuis Landgraaf, Veldstraat 21. Inloop vanaf 18.45 uur, de lezing begint om 19.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Iedere geïnteresseerde is van harte welkom! Na afloop van de lezing kun je vragen stellen.

Alle Studium Generale-colleges zijn gratis toegankelijk. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, graag vooraf aanmelden via de website.