null Symposium Ampersand

INF_Ampersand_25351_head_large.jpg

Symposium Ampersand

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Stef Joosten aan de Open Universiteit organiseert de faculteit Informatica een minisymposium over Ampersand. Het evenement vindt plaats op dinsdag 28 januari 2025 van 14.00 tot 16.00 uur in het Studiecentrum in Utrecht.

Sinds 1999 concentreert het onderzoek van Stef Joosten aan de Open Universiteit zich op Ampersand, een formele specificatietaal die relatiealgebra gebruikt voor het ontwerpen van informatiesystemen en het bouwen van prototypes. Dit onderzoek heeft niet alleen impact op het ontwerp van informatiesystemen, maar ook op het gebied van de toepassing van formele wiskunde op praktische problemen in de informatica.

Programma

14.00-14.30 uur Ampersand: Een overzicht van 25 jaar onderzoek, resultaten en impact
Ampersand heeft bijgedragen aan praktische toepassingen, een nieuwe theorie van informatiesystemen, innovatief onderwijs en een stroom publicaties op het gebied van algebra. In deze lezing zullen we deze bijdragen samenvatten, reflecteren op de resultaten en de resterende uitdagingen belichten.

Stef Joosten is sinds 1999 deeltijds hoogleraar aan de OUNL. Daarnaast is hij senior architect bij Sopra Steria (voorheen Ordina). Zijn werk legt de nadruk op hoogwaardige software-engineering en de praktische toepassingen ervan.
Stef Joosten
(Open Universiteit)
14.30-14.50 uur Verkeerde afstemmingen in de bedrijfsarchitectuur oplossen met Ampersand
Dit onderzoek maakt gebruik van Ampersand om een ​​methode te ontwikkelen voor het op één lijn brengen van belangrijke bedrijfsarchitectuurmodellen – waardestromen, mogelijkheden en informatie – door inconsistenties op te sporen en op te lossen. De aanpak verbetert de besluitvorming, beperkt risico's en versterkt het aanpassingsvermogen van de organisatie, wat aantoont hoe Ampersand het beheer van de bedrijfsarchitectuur vooruit helpt.

Sefanja is Enterprise Data Architect bij Stedin, een Nederlandse energiesysteembeheerder. Hij ontwikkelt conceptuele modellen voor nationale energieregisters en co-auteur van NBility, een businessarchitectuurmodel voor de energiesector.
Sefanja Severin
(Stedin)
14.50-15.45 uur Modelgestuurde software-engineering met Ampersand: ontwikkeling van het semantische boomhutwebplatform
In deze lezing laten we zien hoe de Ampersand-taal en compiler zorgen voor consistentie in de database, backend, API en frontend-implementatie van een moderne webapplicatie. De Ampersand-taal formaliseert het onderliggende conceptuele model, terwijl de Ampersand-compiler technische artefacten genereert om een ​​snelle en consistente ontwikkelingscyclus te ondersteunen.

Michiel Stornebrink is senior onderzoeker bij de afdeling Data Ecosystems van TNO en heeft een MSc-diploma in Technology Management van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt aan projecten gericht op het verbeteren van de interoperabiliteit van business-to-business informatie en data-uitwisseling. Zijn expertise en interesses omvatten semantische interoperabiliteit, linked (open) data, datamodellering, IT/data governance en modelgestuurde softwareontwikkeling. Michiel is producteigenaar van TNO’s Semantic Treehouse, een communityplatform voor datamodelbeheer. Zijn vaardigheden en kennis komen samen in het onderzoek en de ontwikkeling van deze applicatie.
Michiel Stornebrink
(TNO)
14.45-15.55 uur Wat Ampersand heeft bijgedragen aan RAMiCS
De conferentiereeks over Relationele en Algebraïsche Methoden in Computerwetenschappen is een van de belangrijkste publicatieplaatsen voor onderzoek met betrekking tot Ampersand. In deze lezing proberen we een korte schets te geven van wat Ampersand betekent voor de RAMiCS-gemeenschap.

Wolfram Kahl is hoogleraar aan de McMaster University in Hamilton, Ontario, Canada, en is sinds 2016 universitair hoofddocent voor bachelorstudies bij de afdeling Computer en Software. Wolframs onderzoek naar softwarecorrectheid richt zich op de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde software. formalismen, vooral gebaseerd op relatiealgebra, grafiektransformatie en afhankelijke typen. Wolfram is vanaf het begin begin jaren negentig betrokken bij RAMiCS.
Wolfram Kahl
(McMaster University)
16.00 uur Borrel  

Locatie en datum

Studiecentrum Utrecht
Vondellaan 202 (1e verdieping)
3521 GZ Utrecht
Telefoon: 085-1249105
E-mail: utrecht@ou.nl
www.ou.nl/utrecht 

Dinsdag 28 januari 2025
14.00 tot 16.00 uur

Contact

Organisator: Stef Joosten (stef.joosten@ou.nl)