null Thema van de landelijke dag Cultuurwetenschappen: Op de barricaden!

Website_Landelijke_CW_dag_head_large.jpg

Thema van de landelijke dag Cultuurwetenschappen: Op de barricaden!

Op de barricaden! Kunst, cultuur en wetenschap zijn steeds meer maatschappelijk betrokken. Hoe zit dat precies? En tot wat voor spanningen leidt dat? De faculteit Cultuurwetenschappen nodigt je van harte uit op onze landelijke dag op zaterdag 30 september 2023. Op deze dag gaan we aan de hand van diverse casussen in op het thema: kunst, cultuur en wetenschap tussen activisme en autonomie.

Ontmoetingsdag

Traditiegetrouw organiseert de faculteit Cultuurwetenschappen aan het begin van het academisch jaar een landelijke studiedag - tevens bedoeld als ontmoetingsdag - voor al zijn studenten, medewerkers en geïnteresseerden. Ook dit jaar verheugen we weer op jullie komst.

Thema: op de barricaden!

Hedendaagse kunst- en cultuuruitingen laten meer dan eens een sterke activistische betrokkenheid zien. Bekend is de graffitikunst van Banksy die direct reageert op de politieke actualiteit en met haar voordracht 'The hill we climb' tijdens de inauguratie van Joe Biden wist dichter en activist Amando Gorman veel toehoorders te raken. Ook veel actueel cultuurwetenschappelijk onderzoek vertoont een groot engagement. Zo wordt vanuit verschillende cultuurwetenschappelijke disciplines nagedacht over de dekolonisatie van het curriculum in de hoop dat zo een bijdrage kan worden geleverd aan het oplossen van maatschappelijke ongelijkheid en discriminerende denkpatronen.

Deze maatschappelijke betrokkenheid van kunst, cultuur en wetenschap gold niet altijd als vanzelfsprekend. Van grote invloed sinds de jaren '30 van de negentiende eeuw was het ideaal van l'art pour l'art: het idee dat kunst werd bedreven omwille van de kunst zelf. Daarom zou kunst moeten worden gezien als een autonoom verschijnsel dat zich zelfstandig ontwikkelde, los van andere segmenten van de samenleving. Met betrekking tot de wetenschap is activisme zeker ook niet onomstreden. Soms botst ze met dominante idealen van objectiviteit, onafhankelijkheid en 'detachment', soms met de politieke macht zoals bijvoorbeeld, in een andere historische context, het geval was bij de studenten en docentenstaking in Delft van november 1940.

Activisme en autonomie vormen, kortom, op diverse manieren interessante spanningsvelden binnen kunst, cultuur én wetenschap. Aan de hand van concrete casussen – uit heden en verleden – willen wij tijdens de Landelijke dag 2023 nader ingaan op de verschillende spanningsvelden. Voorbeelden van onderwerpen kunnen betrekking hebben op het activisme (of juist de afkeer daarvan) bij een specifieke denker, kunstenaar of wetenschapper: het feminisme van Virginia Woolf; Giovanni Gentile – filosoof in dienst van het fascisme; het communistisch engagement van Jean-Paul Sartre; Piet Emmer en het slavernijverleden, Stuart Hall en de opkomst van cultural studies, activisme en engagement in de kunsten of in bepaalde culturele bewegingen als het sociaalrealisme in de Russische kunst; les Nabis als vernieuwers van de kunst; de Black lives matter-beweging. Maar ook tal van andere onderwerpen zijn denkbaar en mogelijk.

De dag wordt zoals gewoonlijk afgesloten met een plenaire activiteit. Geen lezing deze keer: twee medewerkers van de faculteit, Warda El-Kaddouri en Sibo Kanobana, zullen in gesprek gaan met schrijfster Aya Sabi over haar werk. Aya Sabi publiceerde onder meer de verhalenbundel Verkruimeld land (2017) en de roman Half leven (2022). Onlangs verscheen van haar hand Juli, in de 'maandenreeks' van uitgeverij Das Mag.

Programma 30 september 2023

  • 10.15 - 11.00 uur - Aankomst
  • 11.00 - 11.15 uur - Opening door decaan prof. dr. Jan Don
  • 11.20 - 12.10 uur - Eerste ronde lezingen / workshops
  • 12.20 - 13.15 uur - Lunch
  • 13.20 - 14.10 uur - Tweede ronde lezingen / workshops
  • 14.10 - 14.30 uur - Koffie/theepauze, transfer naar collegezaal
  • 14.45 - 15.45 uur - Plenaire activiteit: in gesprek met schrijfster Aya Sab 
  • 15.45 - Borrel

Lezingen

Op deze dag kan je kiezen om deel te nemen aan twee lezingen. Bekijk het overzicht van lezingen die tijdens de landelijke dag gegeven worden.

Deelname en inschrijving

Je kunt je aanmelden* tot en met 25 september 2023 12.00 uur. Mocht je na aanmelding alsnog verhinderd zijn, geef dit dan door via 045-5762332. De kosten voor deelname aan deze dag zijn €15,00.

* Niet meer beschikbaar.

Locatie

De dag vindt plaats in het Grotiusgebouw van de Juridische Faculteit van de Radboud Universiteit, Montessorilaan 10, 6525 HR Nijmegen, campusplattegrond (gebouw 4 op het kaartje). Onder dit gebouw is een parkeergarage, waarvan gebruik kan worden gemaakt.