null Trendsconferentie: Leren in beeld brengen

OW_Leren_in_beeld_brengen_20001_head_large.jpg
Leren
Trendsconferentie: Leren in beeld brengen
Hoe leren mensen eigenlijk? Wat zijn de cruciale stappen? Is er verschil tussen het leren van beginners en het leren van experts? En wat betekent kennis over het leerproces voor het toetsen van vaardigheden en kennis? En voor het maken van onderwijs- en toetsmateriaal? Dat zijn de centrale vragen in de trendsconferentie Leren in beeld brengen die plaatsvindt op vrijdag 21 oktober 2022 in Heerlen.

Hoe leren mensen?

Mensen leren in twee stappen. In een eerste stap nemen we nieuwe informatie waar, in een vervolgende stap verwerken we die nieuwe informatie in ons geheugen. Omgekeerd wordt wat we waarnemen, beïnvloed door dat wat we in ons geheugen hebben. In deze trendsconferentie krijg je inzicht in hoe deze basale processen het leren van beginners, maar ook van professionals leiden. Welke gevolgen heeft dit voor het toetsen van vaardigheden en kennis? Welke conclusies kunnen we hieruit trekken om efficiënt instructiemateriaal te ontwerpen, om tot meer valide testmateriaal te komen, en om het leren van professionals en experts te bevorderen?

Programma

De conferentie biedt een combinatie van keynotes en inhoudelijke sessies met als doel inzichten en inspiratie te geven voor de eigen onderwijspraktijk. Het programma ziet er als volgt uit.

09.30 - 10.00 uur Inloop met koffie en vlaai
10.00 - 10.10 uur Opening en welkom
10.10 - 11.00 uur Keynote 1 - dr. Tamara van Gog (Universiteit Utrecht)
11.00 - 11.15 uur Korte pauze/wissel
11.15 - 12.00 uur

Parallelsessies 1

  • A. Testen met Multimedia - dr. Tamara Schleepen (Open Universiteit) & dr. Wilco Emons (CITO)
  • B. Eye-tracking in onderwijsonderzoek - dr. Leen Catrysse (Open Universiteit)
12.00 - 12.30 uur Pitch sessies
12.30 - 13.45 uur Lunch met poster presentaties
13.45 - 14.30 uur Parallelsessies 2
  • A. Leren met video’s - dr. Kevin Ackermans & Aline van Hoof (Open Universiteit)
  • B. Expertise en professionalisering - dr. Dorothy Duchatelet (Open Universiteit)
14.30 - 14.45 uur Korte pauze/wissel
14.45 - 15.30 uur Keynote 2 - dr. Matthias Böhm (Graz University of Technology)
15.30 - 16.00 uur Inloop oratie prof. dr. Halszka Jarodzka

Aansluitend oratie

Aansluitend aan de conferentie, spreekt prof. dr. Halszka Jarodzka haar oratie uit. Daarin presenteert zij de inhoud van haar leerstoel Instructional Design of Online Learning. Voor de oratie moet u zich wel apart aanmelden via ou.nl/uitnodiging. Aanmelden voor de oratie is mogelijk vanaf maandag 5 september. De oratie vindt, net als de conferentie, plaats in Heerlen.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over sprekers, de inhoud van hun presentaties en de inschrijving voor de conferentie is te vinden op de conferentiesite. (Kijk in het menu onder de knop conferentie.)

Trendsconferenties

De masteropleiding Onderwijswetenschappen organiseert tweemaal per jaar een conferentie over actuele trends en issues in onderwijswetenschappen. Deze conferenties zijn bedoeld voor onderzoekers, docenten, opleiders en assessoren met interesse voor leven lang ontwikkelen. En natuurlijk voor de eigen studenten. De vorige trendsconferentie, in november 2021, was gewijd aan 'Leren waarderen' en was gekoppeld aan de oratie van prof. dr. Desiree Joosten-Ten Brinke. Gemist? Bekijk de opnames.