null Tweede Kamer neemt aanbevelingen Sophie Naber over undercoverbevoegdheden over

RW_Aanbeveling_Undercover_head_large.jpg
Tweede Kamer neemt aanbevelingen Sophie Naber over undercoverbevoegdheden over
Oplossingen die mr. Sophie Naber van de Open Universiteit in een artikel in het Nederlands Juristenblad (NJB) aandroeg zijn verwerkt in twee moties, die door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Het artikel gaat over controle op undercoverbevoegdheden en verbeteringen in de begeleiding van undercoveragenten. Aanleiding voor het artikel en het spoeddebat van de Tweede Kamer over dit onderwerp is de publicatie van een rapport over de dood van een undercoveragent in 2021. Hij pleegde zelfmoord omdat de operatie onder zijn huid was gaan zitten.

Politie en justitie tekortgeschoten

Het rapport was afkomstig van de Commissie Brouwer, die naar aanleiding van dit voorval in opdracht van de Korpschef en de Politiechef van de Landelijke Eenheid was ingesteld om de feiten en omstandigheden rond het overlijden van de infiltrant te onderzoeken. De Commissie Brouwer concludeert dat politie en justitie tijdens de undercoveroperatie tekortgeschoten zijn. Het ontbrak de organisatie aan professionaliteit. Bovendien werden belangrijke operationele besluiten vanuit een te beperkte oriëntatie en op een te laag hiërarchisch niveau genomen.

Multidisciplinair team

Naber onderzoekt in haar artikel 'Controle op de bevoegdheid tot infiltratie en het moderniseringstraject van het Wetboek van Strafvordering', de controle op undercoverbevoegdheden en geeft een aantal aanbevelingen. Dat de CTC (Centrale Toetsingscommissie) niet langer bestaat uit alleen leden van het OM en de politie, maar uit een multidisciplinair team, bestaande uit een rechter(plaatsvervanger), deskundigen zoals psychologen en advocaten, politie en leden van het OM. Dit team adviseert het College over het inzetten van de bevoegdheid tot infiltratie.

Verplichte periodieke controle

Met deze oplossing wordt gehoor gegeven aan het advies van de Commissie Brouwer om deskundigen toegang te verschaffen tot operaties om het mentale welzijn en de integriteit van infiltranten te beschermen. Naber is er tevens van overtuigd dat een verplichte periodieke controle, voor intensieve infiltratietrajecten die langer duren dan drie maanden, raadzaam is. Op deze manier kan er een vinger aan de pols gehouden worden om zo (afbreuk)risico’s te bewaken.

Twee moties in Tweede Kamer

Naber concludeert in haar artikel dat het onvermijdelijk is dat er behoefte is aan meer controle op en begeleiding bij infiltratieoperaties. Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen van de VVD is het met Naber eens. Zij kwam met twee concrete moties, mede gebaseerd op Nabers artikel in het NJB. De moties werden door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Sophie Naber is Examinator en docent straf(proces)recht binnen de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit.

Artikel Controle op de bevoegdheid tot infiltratie en het moderniseringstraject van het Wetboek van Strafvordering, door Sophie Naber in NJB 2022/358, afl. 6. 

Bekijk het fragment uit het spoeddebat met verwijzing artikel Sophie Naber.