Combinatie van psychische problemen
Veel patiënten in de forensische geestelijke gezondheidszorg kampen met een combinatie van psychische problemen: persoonlijkheidsproblematiek, agressief en desruptief gedrag, licht verstandelijke beperking en/of een traumatisch verleden met een langdurig hulpverleningstraject. Mede daardoor zijn ze in aanraking gekomen met justitie en in een forensisch psychiatrisch behandelingstraject terechtgekomen.
Doel van de therapie
De behandelaars gebruiken de vaktherapeutische interventies. Dan moet je denken aan de inzet van bijvoorbeeld muziek, schilderen of bewegen in de behandeling. Doel is om met deze therapeutische aanpak de problematiek van de patiënt te verduidelijken, de motivatie voor behandeling te vergroten, de emotie-, impuls- en agressieregulatie te verbeteren en de psychosociale problematiek te verminderen.
Onderzoek naar effectiviteit
Maar werkt deze aanpak ook binnen de forensische psychiatrie? Daar is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Daarom zijn er met steun van het programma Kwaliteit Forensische Zorg twee onderzoeken van start gegaan: een bij volwassenen in de forensische psychiatrie en een bij de justitiële jeugdzorg. Het doel van beide projecten is om na te gaan wat al bekend is over de effecten van vaktherapie bij deze groep patiënten en welke vragen er nog leven waar aanvullend onderzoek voor nodig is. Het onderzoek bestaat uit literatuurstudies, focusgroepen en interviews met vaktherapeuten, verwijzers, onderzoekers en cliënten.
Samenwerking
In de twee projecten werken een groot aantal partijen samen: Open Universiteit, RJJI, Via Jeugd, Pompestichting, Coöperatieve lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapie (KenVaK van Zuyd Hogeschool), Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Utrecht, Leiden Hogeschool, NHL-Stenden, Codarts Rotterdam, Hogeschool Windesheim (Lectoraat Bewegen, gezondheid en welzijn), Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen en de Federatie Vaktherapeutische beroepen.
Projectleider is prof. dr. Susan van Hooren, hoogleraar Vaktherapie (OU) en projectcoördinator is dr Annemarie Madani (OU).