null Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden: familie-eer en het recht

RW_BOEK_JANINE_JANSSEN_head_large.jpg
Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden: familie-eer en het recht
Politie en medewerkers in de veiligheidszorg krijgen bijna dagelijks te maken met geweld uit naam van familie-eer. Veel eerproblemen vinden hun oorsprong in het aangaan en verbreken van relaties. Als de familie zich daar niet in kan vinden, kan dat aanleiding zijn tot mishandelingen, ontvoeringen en zelfs tot moord of doodslag. Om professionals in de veiligheidszorg inzicht te bieden in eerproblematiek, schreef bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie Janine Janssen het boek 'Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden' samen met Erik Nicolai, docent-onderzoeker bij Avans Hogeschool. Het boek wordt op 8 september 2022 gepresenteerd.

Juridische context

'Jarenlange praktijkervaring heeft mij geleerd dat een gedegen kennis van het recht rond het sluiten van relaties en scheidingen van groot belang is om slachtoffers van eerproblematiek te kunnen ondersteunen. Om die reden ben ik dan ook blij dat er nu dit boek is dat helpt die juridische context te verduidelijken voor professionals die niet in het recht geschoold zijn' aldus Janine Janssen. Ze benadrukt dat het belangrijk is voor professionals die met eer gerelateerd geweld te maken krijgen, te weten welke aspecten van mensenrechten en het familie-en het strafrecht een rol spelen.

Symposium en boekpresentatie

'Verliefd, Verloofd, Getrouwd, Gescheiden: Familie-eer en het recht bij het starten en verbreken van relaties' wordt op 8 september 2022 gepresenteerd in Den Bosch tijdens een symposium georganiseerd door Avans Hogeschool. Sprekers beantwoorden vanuit steeds een ander perspectief de vraag waarom het voor niet-juridisch geschoolde professionals in de veiligheidszorg belangrijk is om kennis te hebben van het recht. Het symposium en de boekpresentatie vinden plaats van 13.00 uur tot 18.00 uur. Deelname is gratis, wel dien je je vooraf aan te melden.

Janine Janssen

Het boek is geschreven in opdracht van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) van de Nationale Politie. Het boek verschijnt bij uitgever Boom Criminologie. Janine Janssen is naast bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties verbonden aan Avans Hogeschool en de Politieacademie. Zij is tevens hoofd onderzoek van het LEC EGG.

Boekomslag Verliefd, Verloofd, Getrouwd, Gescheiden: Familie-eer en het recht bij het starten en verbreken van relaties

Bekijk de kennisclips