null Waarom staat de geldpers van bitcoin in een Mongoolse woestijn?

ALG_UvNL_head_large.jpg
Duurzaamheid
Waarom staat de geldpers van bitcoin in een Mongoolse woestijn?
Waar komen al die nieuwe geldsystemen zoals bitcoin en ethereum nou eigenlijk vandaan? Staat er ergens een geldpers te loeien die dit allemaal uitspuwt? Dat zijn de centrale vragen die Harald Vranken, onderzoeker bij de Open Universiteit, beantwoordt in zijn minicollege bij de Universiteit van Nederland. De opnamen vinden plaats op 24 januari 2018 in Amsterdam.

De wereld van 'mining'

In zijn minicollege neemt Harald Vranken zijn publiek mee in de wereld van 'mining' – de geldpers van nu – en vertelt hij waarom dit in de woestijn van Mongolië gebeurt.

Nieuwe economie

Het minicollege van Vranken is een van de vijf colleges rond 'Nieuwe economie'. Vanuit verschillende disciplines laten vijf wetenschappers hun licht schijnen over deze nieuwe economie, van bitcoins en blockchains tot aan de circulaire economie waarin 'geluk' het misschien wel gaat winnen van 'geld'. De kaarten voor de opnamen zijn al uitverkocht, maar binnenkort komt het college online te staan.

Duurzaamheid en bitcoin

Harald Vranken publiceerde eerder een paper over bitcoin en duurzaamheid dat internationaal veel aandacht trok. Hij stelde vast dat bitcoin mining inmiddels ongeveer evenveel elektriciteit verbruikt als een klein land en dat het energieverbruik alleen maar stijgt.

Zie ook de nos-uitzending over dit onderwerp.