Inhoud
Wie dacht dat alles over de Tweede Wereldoorlog wel zo’n beetje is onderzocht en beschreven, heeft het toch mis. De rechtspraak onder Duitse bezetting is nog een relatief blinde vlek in de geschiedschrijving. Derk Venema publiceert later dit jaar een boek (open access beschikbaar) waarin voor het eerst uiteen wordt gezet hoe de hoogste rechters in alle door Nazi-Duitsland bezette democratieën hun werk deden. Auteurs uit alle betreffende landen laten zien hoe de bezetter de rechtspleging trachtte te sturen, te gebruiken en te infiltreren. Ook laten ze zien wat de dilemma’s van de rechters zijn: in functie blijven om zo te kunnen onderhandelen met de vijand, of juist uit protest opstappen om een statement te maken? In tijden van oorlog speelt 'morele hygiëne' een grote rol bij het beoordelen van gedrag, ook dat van rechters. Derk Venema legt uit hoe de rechters hun functie bleven uitoefenen, of juist opstapten, welke gevolgen dat had en hoe dat na de oorlog werd geëvalueerd.
Aanmeldinformatie
Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op maandag 9 mei om 19.00 uur en is te volgen middels een livestream. Tijdens de sessie kun je vragen stellen via de chatfunctie. Je kunt je aanmelden voor het webinar door het aanmeldformulier in te vullen. Je ontvangt op 9 mei een link om deel te nemen. Aanmelden is mogelijk tot en met zondag 8 mei. De duur van het webinar is circa 60 minuten.
Over de spreker
Dr. Derk Venema is universitair docent encyclopedie van het recht aan de Open Universiteit en docent beroepsethiek in de rechtersopleiding (SSR).