null Webinar: De openbaarheid van de rechtspleging: is rechtspraak toegankelijk en begrijpelijk voor de burger?

RW_Webinar_MarijkeMalsch_head_large.jpg
Webinar: De openbaarheid van de rechtspleging: is rechtspraak toegankelijk en begrijpelijk voor de burger?
De faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit en de Amsterdamse Juridische Vereniging (AJV) organiseren maandelijks gezamenlijk een webinar over uiteenlopende onderwerpen. In het eerstvolgende webinar op maandag 7 maart gaat prof. mr. dr. Marijke Malsch, hoogleraar Empirical legal studies, in op de openbaarheid van de rechtspraak en de vraag hoe toegankelijk en begrijpelijk deze is voor de burger. Het webinar start om 19.00 uur en is middels een livestream te volgen. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

Inhoud

Rechtspraak is openbaar, zo is bepaald in de Grondwet, in wetten en in internationale verdragen. Iedereen moet zittingen en uitspraken kunnen bijwonen, er zijn maar een paar uitzonderingen. Dat is al zo sinds de Verlichting. De openbaarheid is bedoeld om de rechtspraak controleerbaar te houden. Maar gaan burgers en de pers ook naar zittingen toe? Kunnen ze deze altijd begrijpen? In dit webinar worden verschillende aspecten van de openbaarheid besproken, waaronder het daadwerkelijke bezoek van zittingen, de begrijpelijkheid van geschreven en gesproken rechtstaal, de camera in de rechtszaal, en lekenrechtspraak. Ook worden de huidige coronamaatregelen besproken en wordt ingegaan op de risico’s hiervan voor openbaarheid en onafhankelijkheid van de rechtspraak.

Aanmeldinformatie

Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op maandag 7 maart om 19.00 uur en is te volgen middels een livestream. Tijdens de sessie kunnen vragen worden gesteld via de chatfunctie. Aanmelden voor het webinar is mogelijk via het aanmeldformulier. U ontvangt op 7 maart een link om deel te nemen. Aanmelden kan tot en met zondag 6 maart. De duur van het webinar is circa 60 minuten.

Over de spreker

Prof. mr. dr. Marijke Malsch is hoogleraar Empirical legal studies aan de Open Universiteit. Zij combineert deze functie met onderzoek aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, het NSCR, in Amsterdam. Zij heeft ruime ervaring als rechter-plaatsvervanger en raadsheer-plaatsvervanger.