Wereldwijd breed onderzoek naar herstel biodiversiteit
Het project is een samenwerking tussen vele universiteiten en maatschappelijke partners in Nederland, Argentinië en Tanzania/Kenia. Namens de Open Universiteit neemt Raoul Beunen, hoogleraar Omgevingsbeleid deel aan het project.
Ruimtelijke behoeften mens en natuur
Wereldwijd staat de biodiversiteit sterk onder druk, en inspanningen om deze te herstellen slagen onvoldoende. Door een nieuwe aanpak te ontwikkelen, hopen de onderzoekers dat te veranderen. De bij CurveBend betrokken onderzoekers bestuderen hoe vormen van collectieve actie kunnen worden ingezet om het behoud en herstel van biodiversiteit te integreren met het gebruik van het landschap door mensen voor bijvoorbeeld voedselproductie en vrijetijdsbesteding.
Drie regio’s
Met de poten in de klei werkt CurveBend in drie regio’s waar veehouderij een belangrijke vorm van landgebruik is: het Nederlandse veenweidegebied, de Argentijnse pampa's en de savannes in Tanzania/Kenia. Zo willen de onderzoekers innovatieve en toepasbare oplossingen voor biodiversiteitsherstel op landschapsschaal vinden, die wereldwijd inspireren.
Maatschappelijke partners
Het project kijkt in de eerste fase (jaar 1-4) naar nieuwe, gezamenlijke initiatieven waarin alle relevante partijen in een regio -zoals bewoners, boeren en natuurbeschermers- samenwerken en elkaar versterken. In co-creatie met hen zoeken de onderzoekers naar oplossingen voor de mismatches die er nu zijn op landschapsniveau. In de latere fase (jaar 5-7) van CurveBend worden de bestaande strategieën uit de drie regio’s verwerkt in een uitgebreide aanpak voor het behoud van biodiversiteit. Dit moet wereldwijd toepasbare principes opleveren.
Betrokken onderzoekers en partners
Naast Nederlandse en internationale universiteiten, doen een groot aantal maatschappelijke partners mee, zoals Staatsbosbeheer, Het Groninger Landschap, Vogelbescherming Nederland, Tanzania National Parks en Aves Argentinas. Daarnaast zijn lokale, regionale en nationale overheden zoals de provincie Noord-Holland, het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Narok County Government (Kenia) betrokken. Ook voedselbedrijven en landbouworganisaties zoals Cambio Rural in Argentinië, Friesland Campina en het Argentijnse Cooperativa Agropecuaria La Paz werken mee.
Over de NWO-subsidie
De subsidie voor CurveBend komt voort uit financieringsinstrument Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de NWO. Dit is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Voorwaarde is dat deelnemers onderdeel zijn van een consortium.