null Boek 'Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek' binnenkort beschikbaar

OW_WijzeLessen_head_large.jpg
Boek 'Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek' binnenkort beschikbaar

Dagelijks geven duizenden leraren het beste van zichzelf voor de klas. Hoewel het takenpakket van de leraar heel divers is, blijft het geven van een goede les de kern van het vak. Tim Surma, Kristel Vanhoyweghen, Dominique Sluijsmans, Gino Camp, Daniel Muijs en Paul Kirschner, auteurs uit Nederland en België met ruime ervaring in onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek, hebben het initiatief genomen om de meest recente wetenschappelijke inzichten op het vlak van leren en instructie te verbinden met de praktijk van het lesgeven. Op 10 september verschijnt hun boek: 'Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek'. Het boek verschijnt in gedrukte versie, maar komt daarnaast ook gratis online beschikbaar.

Boekvoorstelling bijwonen?

Op drie verschillende tijdstippen en locaties wordt een boekvoorstelling georganiseerd. Bijwonen? Registreer je dan gratis via de links hieronder en neem je ticket digitaal of geprint mee. Alle locaties zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

  • Dinsdag 10 september: Thomas More Hogeschool (Mechelen, Campus Kruidtuin) om 19u30 – 21u00
  • Woensdag 11 september: Karel De Grote Hogeschool (Antwerpen, Campus Zuid) om 15u00 – 16u30
  • Maandag 16 september: Open Universiteit (studiecentrum Utrecht) om 19u30 – 21u00
  • Maandag 7 oktober: tijdens het Onderwijsfestival van ParkstadLab bij Continuum in Kerkrade

Het ABC van effectieve instructie

Hoe maak je effectieve lessen? Dat is de kernvraag van het boek 'Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek' dat in midden september 2019 verschijnt. Het boek wil een kruispunt zijn tussen gedegen wetenschappelijk onderzoek en de klaspraktijk in Nederland en België. De auteurs geven uitleg bij twaalf instructieprincipes die ze de bouwstenen van didactiek doopten. Ze verklaren vanuit wetenschappelijk onderzoek waarom die bouwstenen werken en ze geven voorbeelden hoe deze toe te passen in de klas. Ze kregen daarbij hulp van een heleboel leraren die met praktijkvoorbeelden illustreren hoe ze aan de slag gingen met de bouwstenen.

Beeld- en videomateriaal

Het boek wordt uitgegeven bij Ten Brink Uitgevers. Bij het boek komt ook een website: ou.nl/web/wijze-lessen. Het boek en de website komen beschikbaar in september 2019. Op die website zal het boek gratis te downloaden zijn en zal ondersteunend beeld- en videomateriaal te vinden zijn dat verduidelijkt hoe effectief leraren aan de slag gaan met de beschreven instructieprincipes. In de loop der tijd zal de website steeds verder uitgebreid worden met voorbeelden uit de praktijk.

Over de auteurs

De auteurs zijn afkomstig uit Nederland en België en komen uit de onderwijspraktijk en uit de onderzoekswereld. Samen zijn ze goed voor meer dan 30.000 uur voor de klas en honderden wetenschappelijke artikelen omtrent onderwijs.

  • Tim Surma was jarenlang leerkracht in het voortgezet onderwijs, doceerde aan de lerarenopleiding en doet nu promotieonderzoek bij de Open Universiteit.
  • Kristel Vanhoyweghen is leerkracht voortgezet onderwijs, doceert aan de lerarenopleiding van de Karel de Grote-lerarenhogeschool in Antwerpen en is alumna van de Open Universiteit (masteropleiding Onderwijswetenschappen).
  • Gino Camp is hoofddocent Onderwijspsychologie bij de Open Universiteit en onderzoeker op het vlak van effectieve leerstrategieën.
  • Dominique Sluijsmans is lector bij Zuyd Hogeschool, maar was jarenlang onderzoeker bij de OU waar ze ook is gepromoveerd.
  • Daniel Muijs is universiteitshoogleraar aan University of Southampton en hoofd onderzoek van Ofsted, de Engelse onderwijsinspectie.
  • Paul Kirschner is emeritus-hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit.

Download komt op 16-9, 20.00 uur beschikbaar op www.ou.nl/web/wijze-lessen