Vooral leerlingen die naar een exacte of technische vervolgopleiding willen kiezen Wiskunde D. Omdat het een keuzevak is, wordt het niet op alle scholen aangeboden. Scholen die te weinig leerlingen voor Wiskunde D hebben, kunnen er geen leraar voor inzetten, waarmee het vak van de lessentabel verdwijnt. Op verzoek van een aantal scholen om via zelfstudie en online faciliteiten leerlingen toch de gelegenheid te bieden het vak te doen, is afgelopen jaren door de OU de leeromgeving Wiskunde D Online ingericht.
In eerste instantie werd die leeromgeving gerealiseerd in OpenU, maar met ingang van dit studiejaar wordt gebruik gemaakt van yOUlearn. yOUlearn is de digitale leeromgeving die de Open Universiteit voor haar eigen onderwijs heeft ontwikkeld, maar ook inzetbaar is in situaties met een soortgelijke onderwijsopzet.
In 2015 is gestart met Wiskunde D Online, in eerste instantie alleen voor klas 4 van het vwo. De belangstelling was direct groot, en na een evaluatie werd besloten door te gaan met alle klassen van het vwo. Per september 2017 is ook gestart met Wiskunde D Online voor havo. En opnieuw was de belangstelling veel groter dan verwacht. Er doen meer dan 500 leerlingen mee, afkomstig van 75 scholen verspreid over heel Nederland. De leerlingen doen het meeste in zelfstudie, en krijgen alles online aangeboden. Iedere week moeten ze een les doen. In een les worden video’s bekeken, worden teksten bestudeerd en opgaven gemaakt. En iedere week moet er huiswerk worden ingestuurd. Dat huiswerk wordt nagekeken door student-assistenten aangesteld bij een zevental universiteiten en hogescholen. Na vier weken wordt er op school een toets afgenomen. Dat wordt door de wiskundeleraar van de school gedaan, die verder ook de leerlingen enige ondersteuning biedt, maar niet meer alle lessen hoeft te geven.
Wiskunde D voor middelbare scholieren is geen kernactiviteit van de Open Universiteit. Maar door de leeromgeving Wiskunde D Online in yOUlearn beschikbaar te maken, wordt een probleem de wereld uit geholpen, en geeft de OU inhoud aan haar verantwoordelijkheid voor maatschappelijke dienstverlening en valorisatie.
Voor meer informatie zie www.wiskundedonline.nl.