Nieuw project: 3D-modellen maken en interpreteren
Toegang, interactie en kennisoverdracht
Bij 3D-modellen worden gemaakt vanuit driedimensionale datasets. De modellen maken het mogelijk om objecten uit het verleden letterlijk van alle kanten te bekijken en informatie te krijgen over de elementen ervan. De voordelen voor onderwijs en onderzoek spreken voor zich. Toch kunnen 3D-modellen nog niet optimaal worden ingezet. Als het gaat om de toegang tot, interactie met, en kennisoverdracht over deze datasets is er nog een wereld te winnen. Het 3DWorkSpace project hoopt hier verandering in te brengen.
Eigen collectie van 3D-modellen maken
Het NWO-project 3DWorkSpace gaat een open source tool ontwikkelen die toegang biedt tot 3D-datasets. Met die tool kun je persoonlijke collecties van 3D-modellen maken en daar zelf aantekeningen, commentaar en educatieve leerpaden aan toevoegen. Op deze manier kan de tool de dialoog tussen studenten, onderzoekers en andere experts stimuleren. En komt gebruik in het onderwijs weer een stap dichterbij.
3D-datasets interpreteren
Toegang tot de datasets is natuurlijk niet voldoende. Je moet er ook mee kunnen werken. De tool biedt dan ook begeleiding bij het verwerven van competenties en vaardigheden voor het interpreteren van 3D-datasets. In de tool worden datasets uit twee archeologische casestudies geïntegreerd. De eerste gaat over de historische productie van aardewerk en de tweede over door drones vastgelegde landschappen. Studenten Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en vooraanstaande experts op het gebied van 3D-visualisatie zullen de tool evalueren.
Samenwerkingsproject
De hoofdaanvragers van het 3DWorkSpace project zijn dr. Jill Hilditch en dr. Jitte Waagen (Universiteit van Amsterdam). Bij de Open Universiteit kijkt dr. Hugo Huurdeman (Onderwijswetenschappen) naar de evaluatie van de 3D-toolset. De ontwikkelde 3DWorkSpace tool bouwt voort op de Smithsonian Voyager 3D toolset en wordt na afloop van het project open beschikbaar gesteld. De looptijd van het project is van 1 maart 2022 tot 28 februari 2023.
Het project wordt gefinancierd door het NWO Open Science Fund. Dit fonds ondersteunt onderzoekers bij het ontwikkelen, testen en implementeren van innovatieve manieren van het toegankelijk maken van onderzoek, waarbij hergebruik wordt bevorderd.
Webinar
Bekijk het webinar van NWO met uitleg over het project (vanaf 3:40).