null Hulpverleners in gehandicaptenzorg ondersteunen bij omgaan met depressie

PSY_Depressie_26539_head_large.jpg

Hulpverleners in gehandicaptenzorg ondersteunen bij omgaan met depressie

Depressie is een groot probleem onder cliënten in de langdurige zorg. Voor de verzorgenden brengt dat uitdagingen met zich mee: zij moeten de klachten signaleren, passend behandelen en monitoren. In de ouderzorg is er een succesvol programma 'Doen bij depressie' dat verzorgenden daarbij ondersteunt. Een projectteam met onder andere onderzoeker Roeslan Leontjevas gaat dit programma geschikt maken voor de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Doorontwikkelen, testen en een toolkit voor implementatie

'Doen bij Depressie' mag dan succesvol zijn in de ouderenzorg, dat betekent niet dat het direct toepasbaar is voor de zorg voor verstandelijk gehandicapten (VG). Je moet eerst inventariseren welke aanpassingen nodig zijn en hoe deze specifiek voor de zorg voor verstandelijk gehandicapten moeten vormgeven. Het project kent dan ook deze onderdelen: het begrijpen van de zorgomgeving, het aanpassen van het zorgprogramma, het testen van de haalbaarheid en het ontwikkelen van een toolkit met praktische hulpmiddelen om het programma te implementeren in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Brede samenwerking met professionals en eindgebruikers

In het project werken professionals uit zorgorganisaties en academische werkplaatsen van zowel de ouderenzorg als de gehandicaptenzorg met elkaar samen. Samen ontwikkelen ze een kant-en-klaar, direct toepasbaar en goed uitvoerbaar zorgprogramma voor de gehandicaptenzorg zodat ook in die sector de medewerkers beter zijn uitgerust om passende depressiezorg te bieden.

Samenwerkingspartners

Het projectteam bestaat uit professionals vanuit het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), vanuit de academische werkplaats Sterker op eigen benen, en vanuit zorgorganisatie 's Heeren Loo (gehandicaptenzorg). Er is dus een sterke link naar de dagelijkse zorgpraktijk. UKON en de academische werkplaats zijn verbonden aan het Radboudumc.
Vanuit de Open Universiteit maakt Roeslan Leontjevas deel uit van het projectteam. 'Doen bij Depressie' is een zorgprogramma dat hij samen met onderzoekers van het Radboudumc ontwikkelde en testte tijdens zijn promotieonderzoek van bijna 15 jaar geleden.
Het project wordt gesteund door ZonMW en loopt van 1 november 2024 t/m 31 oktober 2028.