null Open Universiteit hoogste aandeel vrouwelijke hoogleraren

ALG_VrouwelijkeHoogleraren_OU_20324_head_large.jpg

Open Universiteit hoogste aandeel vrouwelijke hoogleraren

Met 40,9 procent heeft de Open Universiteit het hoogste percentage vrouwelijke hoogleraren van alle universiteiten. Het landelijk gemiddelde percentage vrouwelijke hoogleraren aan de universiteiten in Nederland ligt op 27,6%, een stijging van 0,9 procentpunt ten opzichte van de Monitor 2022, toen het gemiddelde percentage 26,7 bedroeg. Dat blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2023 die het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) 7 december 2023 heeft gepresenteerd. Daarmee voert de Open Universiteit de lijst van de veertien universiteiten verenigd in de Universiteiten van Nederland (UNL) aan.

Theo Bastiaens, rector magnificus van de Open Universiteit: 'Als Open Universiteit staan we voor toegankelijkheid van het wetenschappelijk onderwijs. Het uitgangspunt daarbij is dat mensen gelijk zijn en gelijke kansen verdienen. Zowel onze studenten als onze medewerkers. Het landelijk streefcijfer van 30 procent vrouwelijke hoogleraren in 2025 hebben we al eerder gerealiseerd. We gaan op dezelfde weg verder.'

Flinke stijging aantal vrouwelijke hoogleraren

Naast de Open Universiteit, waar het percentage vrouwelijke hoogleraren is gestegen van 40,4 in de Monitor 2022 naar 40,9 procent in de actuele Monitor, hebben ook de Universiteit Maastricht (36 %), Radboud Universiteit Nijmegen (31,4 %), Universiteit Leiden (31,2 %) en Universiteit Utrecht (30,2 %) meer dan 30 procent vrouwelijke hoogleraren. Hekkensluiter is net als vorig jaar de Technische Universiteit Delft met 18,1 % vrouwelijke hoogleraren.

Over de Monitor

De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2023 biedt inzicht in de man-vrouwverdeling in de wetenschap en geeft de percentages weer van vrouwelijke wetenschappers en bestuurders aan de Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en in andere wetenschappelijke organisaties. Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) is samensteller van de Monitor.