null Open Universiteit is partner in internationaal onderzoek naar kennis over dementie

PSY_Onderzoek_kennis_dementie_23083_head_large.jpg

Open Universiteit is partner in internationaal onderzoek naar kennis over dementie

Wat weten jongvolwassenen van de gezondheid van de hersenen, dementie en leefstijlgerelateerde risicofactoren daarvoor? Dat onderzoekt dr. Bert Lenaert van de vakgroep Levenslooppsychologie aan de Open Universiteit in een internationaal samenwerkingsverband, het Next Generation Brain Healh-project.

Internationale wetenschappelijke samenwerking

Dr. Lenaert werkt samen met onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh (Schotland), Trinity College Dublin (Ierland), Leeds Beckett University (Engeland) en Northwestern University (VS). De studie wordt gesponsord door de Universiteit van Edinburgh (Engeland). De grootschalige studie Next Generation Brain Health richt zich op 18-39-jarigen van over de hele wereld. Het doel is in kaart te brengen wat deze leeftijdsgroep afweet van de gezondheid van de hersenen en welke factoren hierbij een rol spelen, omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat cognitieve problemen op latere leeftijd verband kunnen houden met leefstijl op jongere leeftijd.

Online vragenlijst

Met een online enquête willen de onderzoekers juist jongvolwassenen bereiken, omdat blootstelling aan veel leefstijlgerelateerde risicofactoren voor dementie tijdens deze levensfase begint. De onderzoekers willen nagaan hoeveel de doelgroep afweet van risicofactoren (zoals depressie en alcoholgebruik) en beschermende factoren (zoals voldoende nachtrust en gezonde voeding). Met de resultaten hopen de onderzoekers aanknopingspunten te vinden om effectieve interventies te ontwikkelen die gericht zijn op jongvolwassenen. Het is namelijk belangrijk dat zij zich meer bewust worden van de mogelijkheden die zij hebben om de risico's te verminderen. Uiteindelijk willen de onderzoekers dementie helpen voorkomen.

Meedoen?

Behoor jij tot de doelgroep 18-39 jarigen en wil je meedoen? De online vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag en is anoniem. De vragenlijst is niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels, Spaans, Hindi en Mandarijn.

Meer inhoudelijke informatie (in het Engels) over het Next Generation Brain Health-project is hier te vinden. Er is ook een filmpje over op YouTube. Eerder leverde het onderzoek al deze publicatie op, over de angst voor dementie en het verband met welzijn en participatie in de samenleving.