Podcast_ArjanBos_head_large.jpg

Als je er niet bij hoort

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Eenzaamheid is van alle tijden, maar de afgelopen tijd door corona meer besproken dan ooit. Maar wat is eigenlijk eenzaamheid? Is dat hetzelfde als alleen zijn? Arjan Bos, hoogleraar Klinische psychologie, doet onderzoek naar eenzaamheid en uitsluiting. Want eenzaamheid en stigmatisering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of je nou een stigma draagt omdat je een ernstige ziekte, een handicap of een psychische stoornis hebt. Hoe gaan we stigmatisering tegen? Helpt het als mensen zelf ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden? Wat doet een kopje koffie in het buurthuis? Arjan Bos legt het allemaal uit. Ook vertelt hij over een kleine jongen die sinds zijn verhuizing precies weet hoe eenzame mensen zich voelen.

Nynke in gesprek met Arjan: ‘Als je het voor je houdt loop je niet het risico om gestigmatiseerd te worden, maar je krijgt ook geen steun’.

Foto van Nynke en Arjan

Arjan Bos is decaan van de faculteit Psychologie en hoogleraar Klinische psychologie aan de Open Universiteit. Zijn onderzoek is gericht op de relatie tussen stigmatisering, zelfwaardering en eenzaamheid. En op de psychische klachten (bijv. depressie) die mensen hierdoor krijgen. Daarnaast ontwikkelt hij met zijn groep interventies om deze problemen te voorkomen of te reduceren.
Bos studeerde sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit Maastricht. In 2000 startte hij zijn loopbaan bij de Open Universiteit als universitair docent. In 2017 werd hij benoemd tot hoogleraar Klinische psychologie. Tussentijds doceerde Bos aanvullend een aantal jaar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Maastricht.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.