ALG_Expertisecentrum_Onderwijs_26543_head_large.jpg

Expertisecentrum onderwijs (ECO)

Het Expertisecentrum onderwijs van de Open Universiteit richt zich op het versterken en verbinden van docenten door middel van deskundige ondersteuning, advies en scholing. Ons doel is om het activerend, academisch afstandsonderwijs continu te verbeteren en te innoveren in het samenspel van inhoud, didactiek en technologie. We streven naar een cultuur van groei, samenwerking en kennisdeling, zowel binnen als buiten de Open Universiteit. Empowerment en verbinding, professionele ondersteuning en duurzame onderwijsinnovatie zijn de kernprincipes die al onze activiteiten sturen. Daarnaast blijven we onze dienstverlening voortdurend verbeteren door onze impact zorgvuldig te evalueren.

Wat wij doen

Onderwijsadvies
Wij ondersteunen bij het ontwerpen en verbeteren van activerend academisch afstandsonderwijs. Dit omvat advies over didactische keuzes, leerdoelen, werkvormen, toetsing, media-inzet en de inrichting van de digitale leeromgeving. Ook begeleiden we bij de implementatie van cursussen en het gebruik van evaluatiegegevens voor doorontwikkeling. We werken datagedreven en op basis van actuele onderwijskundige inzichten. Ons doel is het realiseren van effectief, samenhangend en toegankelijk onderwijs op afstand.
Professionalisering
Wij faciliteren de professionele ontwikkeling van docenten binnen het academisch afstandsonderwijs. Dit doen we via trajecten zoals de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO), continue docentprofessionalisering (CDP) en op termijn ook de Senior Kwalificatie Onderwijs (SKO). De aandacht gaat uit naar thema’s als toetsing, begeleiding, (digitale) didactiek en kwaliteitszorg. We bieden scholing, coaching en praktische ondersteuning, afgestemd op verschillende rollen en ervaringsniveaus. Zo dragen we bij aan duurzaam bekwame onderwijsprofessionals en blijvende onderwijskwaliteit.
Innovatie
Wij stimuleren en ondersteunen onderwijsinnovatie binnen het model van activerend afstandsonderwijs. Dit betreft onder andere de inzet van nieuwe media, digitale tools en de voortdurende doorontwikkeling van de digitale leeromgeving. Onze innovaties zijn altijd onderbouwd met onderzoek, gebruikerservaringen en onderwijskundige inzichten. We voeren analyses uit, ontwikkelen praktische toepassingen en delen kennis over wat werkt. Zo leveren we een bijdrage aan toekomstbestendig en kwalitatief hoogwaardig onderwijs.