PSY_Levensloop_22631_head_large.jpg

Sociale relaties en eenzaamheid bij ouderen

 

Binnen dit onderzoeksproject doen we longitudinaal kwantitatief onderzoek binnen onderzoekspopulaties van ouderen (65+). De data worden verzameld met behulp van een online of papieren vragenlijst. Er zijn twee meetmomenten met een een tussenperiode van één jaar. De vragenlijsten meten verschillende demografische kenmerken, het gebruik van (digitale) communicatiemiddelen, het persoonlijk sociaal kapitaal, eenzaamheid en een aantal positief-psychologische concepten. Hiermee hopen we inzicht te krijgen in mogelijke verbanden in latere levensfases tussen sociale relaties, het ervaren van eenzaamheidsgevoelens, zingeving, zelfcompassie en de psychologische basisbehoeften (autonomie, sociale verbondenheid en competentie) en de uitkomstmaat van dit onderzoek: mentaal welbevinden. Daarbij maken we onderscheid tussen de subdimensies emotioneel, sociaal en psychologisch welbevinden.

Met deze kennis willen we bijdragen aan zowel theorievorming omtrent positieve verouderingsprocessen als de ontwikkeling van praktische interventies om ouderen te helpen op een positieve manier om te gaan met de uitdagingen en ontwikkelingstaken van de ouderdom.

Het project wordt mede uitgevoerd met bachelor- en masterstudenten in het kader van bachelortheses/mastertheses en onderzoeksstages. 

Publicaties:
Bonding personal social capital as an ingredient for positive aging and mental well-being  
Social network sites as a means to support social capital and well-being in older age  
The socioemotional selectivity theory applied to the association between bonding social capital and wellbeing in later life 
Staying connected in old age: Associations between bonding social capital, loneliness and well-being and the value of digital media.  

Het project valt onder het onderzoeksthema Positieve veroudering.
Contactpersoon: Marianne Simons