PSY_ArbeidOrganisatie_head_large.jpg
Arbeids- en organisatiepsychologie
De vakgroep Arbeids- en organisatiepsychologie richt zich in onderwijs en onderzoek op de deelgebieden Arbeidspsychologie, organisatiepsychologie, personeelspsychologie en sociale psychologie.

Onderzoek

 • Arbeidspsychologie
  De arbeidspsychologie onderzoekt de relatie tussen kenmerken van het werk (bijvoorbeeld werkdruk, de mate waarin taakuitvoerders zelfstandig kunnen beslissen in hun werk, afwisseling) en het welzijn en functioneren van werknemers.
 • Organisatiepsychologie
  In de organisatiepsychologie draait het om de relatie tussen de werknemer en diens sociale werkomgeving: de organisatie als geheel, maar ook de afdeling waarop men werkt of de collega aan de andere kant van het bureau.
 • Personeelspsychologie
  De personeelspsychologie onderzoekt hoe je de motivatie en prestatie van een persoon in een organisatie kunt optimaliseren. Het kan daarbij gaan om werving, selectie en recruitment (dat wil zeggen, men probeert nieuw personeel aan te trekken), maar ook om het trainen en ontwikkelen van al aanwezig personeel.
 • Sociale psychologie
  De sociale psychologie bestudeert psychosociale aspecten van groepsprocessen en sociale interacties.

Onderwijs
Als vakgroep Arbeids- en organisatiepsychologie verzorgen wij onderwijs binnen de bachelor- en de masteropleiding Psychologie. Opleiding en onderzoek zijn bij ons gekoppeld: nieuwe bevindingen uit ons onderzoek worden direct verwerkt in het curriculum.
Lees meer over onze masteropleiding op de onderwijspagina's van de OU-website.

Publicaties
Onze publicaties vindt u in onze research database.

Volg ons
Op de hoogte blijven van nieuws, ontwikkelingen, activiteiten en publicaties van onze vakgroep? Volg ons op LinkedIn.

Karen van Dam over Arbeid- en organisatiepsychologie