null Chatbot wekt historisch figuur tot leven

PSY_Chatbot_Caetennia_Pollita_17351_head_large.jpg
Leren
Chatbot wekt historisch figuur tot leven
Dr. Ron Pat-El, universitair docent Methoden en technieken bij de faculteit Psychologie, werkt mee aan de ontwikkeling van een chatbot die een museumobject tot leven wekt. Bezoekers van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kunnen in de toekomst realtime communiceren met het Romeinse meisje Caetennia Pollita. Haar grafaltaar, dat in het museum wordt tentoongesteld, vormt het onderwerp van het project. De Gemeente Leiden heeft een subsidie toegekend aan het plan omdat het een belangrijke bijdrage levert aan onderwijsinnovatie.

Samenwerking met middelbare scholieren

Pat-El werkt voor dit project samen met Dr. Nadira Saab, Universitair Hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Hij zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de chatbot. Bijzonder aan dit project is dat leerlingen en docenten van middelbare scholen in Dordrecht en Leiden ook gaan meehelpen. Zij bedenken de vragen die kinderen aan Caetennia zouden willen stellen. Dr. Albert Logtenberg, onderzoeker en vakdidacticus Geschiedenis in Leiden zal in samenwerking met Timo Epping, educator van het Rijksmuseum van Oudheden de antwoorden gaan vinden op die vragen.

Communiceren met een historisch figuur

Doel van het project is bezoekers de mogelijkheid geven met een persoon uit het verleden te communiceren. Tevens bevordert de chatbot het kritisch formuleren van vragen bij leerlingen met betrekking tot historische personages, ontwikkelingen en gebeurtenissen.

Chatbot

Een chatbot is zo geprogrammeerd dat het een natuurlijk gesprek zoveel mogelijk kan nabootsen. Bekende voorbeelden zijn Siri (Apple) of Alexa (Amazon). De chatbot die voor het grafaltaar voor Caetennia Pollita wordt ontwikkeld beantwoordt vragen, maar stelt ook vragen terug aan de leerlingen. Het artefact dat normaal gesproken statisch is, spreekt opeens tot de verbeelding en geeft verdieping over de tijd waarin het Romeinse meisje leefde.

Wie was Caetennia Pollita?

Caetennia leefde rond het einde van de eerste eeuw na Christus in Rome. Veel is er niet bekend over haar leven. De Latijnse inscriptie op haar grafaltaar vertelt ons dat ze 10 jaar en 6 maanden oud werd. Haar portret is afgebeeld in reliëf, met verfijnde gelaatstrekken en dromerige ogen. Ze draagt een jurk die losjes over haar schouders hangt en een sieraad in haar golvend haar. De gedenksteen werd gevonden in Rome tijdens bouwwerkzaamheden. Zowel leerlingen als bezoekers kunnen Caetennia vragen stellen over het dagelijks leven en hoe het is om kind te zijn in de periode waarin zij leefde. De verwachting is dat de chatbot eind juli 2021 in gebruik genomen kan worden.

Grafaltaar van Caetennia Pollita: uit een marmeren blok is een steen gehouwen, omrand met uitstekende lijsten en bekroond met bloemmotieven. Op de voorkant is een cirkel uitgehold met daarin een buste van een meisje. Daaronder staat een bijschrift in Romeinse letters.

Grafaltaar van Caetennia Pollita