null Hoe te verduurzamen? Samen!

MW_webcolumn_sustainability_15520_head_large.jpg

Hoe te verduurzamen? Samen!

Duurzaamheid is hot. Burgers willen weten hoe ze kunnen bijdragen aan een betere, duurzame wereld. Bedrijven zijn op zoek naar duurzame bedrijfsmodellen. Overheden ontwikkelen beleids- en subsidie-instrumenten. Onderzoeks- en onderwijsinstellingen richten hun onderzoek en onderwijs op duurzaamheid.

De urgentie voor duurzaamheid bestond al in de oudheid. De laatste jaren is de urgentie geëxplodeerd. De gevolgen van massaconsumptie, bevolkingsgroei en klimaatverandering worden duidelijk. Mensen in onze samenleving zien meer dan ooit in hoe zij kunnen bijdragen aan een betere, duurzame wereld.

Een complex proces

Het ontwikkelen van duurzame oplossingen is een complex proces. De kennis en expertise van veel verschillende disciplines zijn nodig om te begrijpen hoe duurzaamheid kan worden gerealiseerd. De uitdaging is: hoe combineer je al deze verschillende expertises (zoals technologie, economie en transitietheorie) om tot duurzaamheid te komen? Onze aanpak van deze uitdaging is eenvoudig: met open innovatie!

Open innovatie en ecosystemen

Het concept van open innovatie, voor het eerst genoemd in 2003 door Henry Chesbrough, beschrijft de samenwerking over de organisatiegrenzen heen. Ooit hielden organisaties hun hele innovatieproces intern. Nu verplaatsen ze naar innovatie over hun organisatiegrenzen heen. Een verschijning van open innovatie is het ecosysteem; verschillende soorten organisaties met hun specifieke competenties werken samen om uitdagingen aan te gaan. Om een ecosysteem succesvol te maken is het belangrijk dat:

  • de deelnemende medewerkers de belangen van hun organisatie ondergeschikt stellen aan die van het ecosysteem;
  • zij in de eerste plaats gemotiveerd en beloond worden door het ecosysteem en in mindere mate door hun organisatie.

Voor ons aan de Open Universiteit (OU) betekent open innovatie veranderingen in cultuur, processen, structuren en Key Performance Indicatoren.

Gastransitie

Kijk naar de voordelen van open innovatie om duurzaamheid te bereiken in de huidige gastransitie in Nederland. Gemeenten en woningcorporaties hebben zich verplicht om alle panden in Nederland van het gas te halen. Het wegwerken van gas vereist technische, sociale, institutionele en economische veranderingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 27 gemeenten aangewezen als proeftuin. De eerste signalen zijn dat deze gemeenten de transitie niet alleen kunnen doorvoeren. Open innovatie is nodig om de maatschappelijke en wettelijke eisen te realiseren. Competenties van diverse (lokale) bedrijven, bewoners, overheden, universiteiten en non-profit organisaties zijn noodzakelijk. Hoe en in welke vorm al deze partijen zullen samenwerken, zal afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de lokale omstandigheden en de aanwezige partijen.

Over duurzaamheid en de Open Universiteit

Bij de OU wordt onderzoek gedaan naar open innovatie en duurzaamheid. Een van de projecten binnen de Veilige Stad, het onderzoeksproject van de OU, onderzoekt hoe burgers kunnen participeren en welke kansen er zijn voor verwarmingsbronnen. Een ander project binnen de Veilige Stad onderzoekt welk type leider nodig is voor het succesvol functioneren van ecosystemen. Nog genoeg uitdagingen, maar de eerste stappen worden gezet!

Wil je meer weten over duurzaamheid en hoe open innovatie daaraan kan bijdragen? Volg de Open Universiteit op haar social media kanalen. Er zijn een aantal interessante ontwikkelingen op komst!