Onderzoek naar burn-out en het culturele verhaal van productieve volwassenheid
Productiviteit
Burn-out wordt doorgaans gezien als een individuele psychologische kwetsbaarheid, wat stigmatiserend werkt. In dit project richten de onderzoekers zich op een belangrijk maar tot nu toe onderbelicht, systemisch aspect van het burn-outfenomeen: de verwevenheid ervan met culturele ideeën over wat het betekent om een succesvolle volwassene te zijn in termen van productiviteit.
Maatschappelijke partners
De Mul en Swinnen gaan dit probleem onderzoeken door een perspectief te ontwikkelen vanuit literary age(ing) studies dat tekstuele analyse van burn-out fictie combineert met veldwerk over Shared Reading als een co-creatieve benadering. Essentieel voor dit project is de samenwerking met twee maatschappelijke partners, De Culturele Apotheek en Nederlandse Orde van Beroepscoaches.
Sarah De Mul
Prof. dr. Sarah De Mul is hoogleraar Literatuur, cultuur en diversiteit bij de Open Universiteit. Haar onderzoek focust op het snijpunt tussen literaire en culturele kritiek en vergelijkende postkoloniale en genderstudies. Daarbij richt ze zich meer in het bijzonder op Nederlandse en Engelse literatuur. Momenteel onderzoekt ze de rol van kunst, zorg en veerkracht in het tijdperk van stress en burn-out, met name in de relatie tot hun gender, raciale en ecologische dimensies.
NWO SGW Open Competitie
In totaal ontvangen 59 onderzoekers een toekenning binnen de NWO SGW Open Competitie om met een veelbelovend idee van start te gaan. Ruim baan dus voor experimenten en innovatie. M-projecten duren maximaal 5 jaar. De projecten beslaan de hele breedte van het SGW-onderzoeksveld, sommigen met een interdisciplinair of domeinoverstijgend karakter.