null Van #DamOrNot naar co-auteur wetenschappelijke publicatie voor student Michiel Jorissen

NW_publicatie_student_Jorissen_head_large.jpg
Van #DamOrNot naar co-auteur wetenschappelijke publicatie voor student Michiel Jorissen
Al enkele jaren volgt bachelorstudent Milieu-natuurwetenschappen aan de Open Universiteit Michiel Jorissen de twitteraccount van dr. Stephanie Januchowski-Hartley. Zij stelde wekelijks de vraag #DamOrNot, waarbij ze een satellietfoto postte met de vraag of er een dam op te zien is of niet. Michiel deed enthousiast mee en dat leidde ertoe dat hij door haar gevraagd werd om mee te werken aan een online database voor dammen in rivieren, de Globale Rivier Obstructie Database (GROD). Over dat project is nu een wetenschappelijk artikel verschenen, met Michiel als co-auteur.

Dammen op satellietfoto's

Het artikel gaat over satellietfoto's als waardevolle informatiebronnen. De afgelopen jaren zijn ze kwalitatief sterk verbeterd en beschikbaar geworden voor iedereen, waardoor dankzij die beelden de aarde van bovenaf minutieus kan worden bestudeerd. Uit oneindige mogelijkheden, koos het onderzoeksteam van GROD ervoor om dammen en andere obstructies in rivieren, die effect hebben op zoetwatersystemen, op die satellietbeelden op te sporen en in kaart te brengen. Databases voor grote dammen waren er al, maar juist die kleine dammen en structuren, die samen ook grote invloed kunnen hebben, werden over het hoofd gezien.

Citizen Scientist

GROD wordt gefinancierd door NASA en de regering van Wales. De online database brengt dammen en obstructies wereldwijd in kaart. Met deze data kan de invloed die de infrastructuur heeft op de hydrologie en ecologie van riviersystemen worden onderzocht. Michiel is een van de vele 'citizen scientists' die meewerken. In het artikel 'A Participatory Science Approach to Expanding Instream Infrastructure Inventories', waaraan hij meeschreef, wordt het belang van publiek betrekken bij het verzamelen van data benadrukt en gevalideerd. In de eerste twee jaar werden door Michiel en alle andere deelnemers 35.000 dammen wereldwijd en bijna 4.200 dammen, sluizen, stuwen en andere bouwwerken geclassificeerd in de Verenigde Staten.

Hij werkt inmiddels alweer mee aan een nieuw project van dr. Januchowski-Hartley. Bruggen, duikers en voordes worden dit keer opgespoord. Hij combineert zijn deelname aan het project met een baan als assistent-supermarktmanager en volgt de bachelor Milieu-natuurwetenschappen in zijn vrije tijd. Ook hier ziet hij kansen voor onderzoek naar dammen. Zijn onderzoeksvraag: de effecten van dammen op de verspreiding van microplastics in riviersystemen.

Het artikel A Participatory Science Approach to Expanding Instream Infrastructure Inventories is gepubliceerd in Earth's Future.

Fotobijschrift: Een dam en reservoir in de Río Jándula in Spanje (2016). Foto's zijn gemaakt door student Michiel Jorissen.