ORCID

ALG_10680_head_large.jpg
ORCID
De Open Universiteit moedigt alle medewerkers, met een onderzoekstaakstelling, aan om een ORCID ID aan te maken en met Pure te koppelen.

ORCID staat voor Open Researcher and Contributer ID. Een ORCID identifier maakt het voor een onderzoeker waarschijnlijker erkenning te krijgen voor zijn/haar werk. Het maakt het indienen van een manuscript makkelijker, helpt bij het aanvragen van subsidies en verbetert auteurszoekresultaten. Een ORCID account vergemakkelijkt ook het onderhoud van het eigen onderzoekersprofiel in het Reseach Informatie Systeem Pure van de OU.

Het meeste rendement uit een account wordt behaald als het wordt gevuld met wetenschappelijke output. Dit kan een automatisch proces zijn in combinatie met het gebruik van het Research Information System Pure van de OU. ORCID is gratis, open, not-for-profit en community-driven.

Een ORCID kan worden aangemaakt via https://orcid.org/register. De verkregen ORCID ID kan vervolgens worden geregistreerd in Pure. De Pure coördinator kan ondersteunen bij het aanmaken van een ID of het registreren hiervan in Pure. Op de site van ORCID zijn diverse instructievideo’s aanwezig.

ORCID integratie met Pure bij de OU

Begin 2020 is de ORCID integratie live gegaan in Pure. Dit betekent dat jij als onderzoeker jouw ORCID ID in Pure kan invoeren en de export naar ORCID kan autoriseren. Hiermee wordt een automatische synchronisatie opgezet die jouw gevalideerde Pure research output en profielwijzigingen naar ORCID stuurt. Op deze manier kan je ook in ORCID profiteren van het werk van het Pure validatie team, die zorgvuldig bibliografische gegevens, licenties, organisatorische affiliaties en open access status verifieert.

Hoe werkt het?

Onze samenwerkingspartner, de Universiteitsbibliotheek Maastricht, heeft een simpele en duidelijke gids gemaakt over het verbinden van ORCID met Pure. Zie hier de stappen die je moet zetten om een ORCID ID te maken, en te koppelen met Pure. Bij vragen kan je uiteraard de Pure coördinator contacteren.

Wat is ORCID?