NW_Duurzaamheid_head_large.jpg
NW-symposium 2014
Milieu en Gezondheid was het thema van het jaarlijkse symposium in 2014 van de vakgroep Natuurwetenschappen. Het symposium werd gehouden op zaterdag 8 november in de Kamer van Koophandel te Eindhoven. Uitgangspunt was de vraag: 'Wat bepaalt of een milieugezondheidskundig probleem op de maatschappelijke agenda komt?'

Onze leefomgeving heeft invloed op onze gezondheid. Als gevolg van het gevoerde milieubeleid is de milieukwaliteit van de leefomgeving in Nederland in de afgelopen decennia sterk verbeterd en zijn de effecten van milieuvervuiling op de volksgezondheid afgenomen. Hoewel de risico's uit het milieu voor onze gezondheid gemiddeld kleiner zijn dan de gevolgen van een ongezonde levensstijl, levert de milieubelasting toch een belangrijke bijdrage aan de ziektelast van mensen. Binnenkort leeft 80% van onze bevolking in steden. In 'De Gezonde Stad: hoe doe je dat?' komen de uitdagingen en kansen van de stad voor wat betreft duurzaamheid en gezondheid aan de orde.

Het lastige van het omgaan met nieuwe risico's is dat deze eerst onbekend zijn, waarna er vervolgens een fase is - tussen de eerste signalen en gedegen wetenschappelijke onderzoeksresultaten - waarin nog niet duidelijk is of het om een serieus te adresseren probleem gaat. Steeds meer dient ook rekening gehouden te worden met de risicobeleving van burgers, die door meer factoren wordt bepaald dan alleen wetenschappelijke feiten. Bij milieu-incidenten uiten omwonenden vaak allerlei gezondheidsklachten. Slechts een deel ervan is te begrijpen op grond van directe blootstelling aan schadelijke factoren. Op basis van de beschikbare meetgegevens ontstaat dan al snel de indruk dat er geen serieus probleem bestaat. Dit is echter geen juiste conclusie: de betrokkenen maken zich echt zorgen en voelen zich echt ziek op grond van hun milieu- en gezondheidsperceptie. In de lezingen over Bollenboos en risicocommunicatie werden deze aspecten nader uitgewerkt.

Programma

In het ochtendprogramma gingen Brigit Staatsen, Rodina Fournell en Frans Greven in op verschillende onderwerpen binnen het thema Milieu en Gezondheid: onderzoek naar de relatie leefomgeving en gezondheid, de beleving van gezondheidsrisico's door omwonenden en risicocommunicatie.

Het middagprogramma bestond uit een viertal simultane workshops rond de vraag: Wat bepaalt of een specifiek gezondheidsprobleem op de maatschappelijke agenda terechtkomt? In de workshops staan vier verschillende onderwerpen centraal: Fijn stof, straling door mobiele telefoons, laagfrequent geluid en nanodeeltjes. Er werden voors en tegens in kaart gebracht om het thema wel of niet op de politieke of maatschappelijke agenda te krijgen. Tot slot werden de resultaten van de afzonderlijke werkgroepen plenair voor het voetlicht gebracht.

10.00-10.10 uur Opening door de dagvoorzitter, Raymond Niesink
10.10-10.55 uur De gezonde stad, hoe doe je dat? (Brigit Staatsen)
10.55-11.40 uur Bollenboos: gewasbestrijdingsmiddelen, gezondheidseffecten en omwonenden (Rodina Fournell)
11.40-12.00 uur Koffie of thee
12.00-12.45 uur Milieurisicocommunicatie: Risico's, risicobeleving en risicocommunicatie (Frans Greven)
12.45-13.00 uur Afsluiting ochtendprogramma
13.00-14.00 uur Lunch
14.00-16.00 uur Workshops: Milieugezondheidsfactoren en de maatschappelijke agenda
16.00-16.30 uur Afstudeerders voor het voetlicht, NW-scriptieprijs, NW-docent van het jaar
16.30 uur Afsluiting en borrel

Traditiegetrouw organiseerde NouW aansluitend aan het symposium een etentje voor haar leden.