PODCAST_ReijerPasschier_head_large.jpg

De strijd tegen macht Big Tech

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Internetreuzen als Google, Apple en Facebook hebben enorm veel macht. En daar maakt Reijer Passchier, hoogleraar digitalisering en de democratische rechtsstaat aan de Open Universiteit, zich grote zorgen over. Omdat wij hun apps gebruiken, krijgen zij onze data: een goudmijn. En hoe meer apps wij gebruiken, hoe machtiger zij worden. Maar niet alleen wij lopen aan de leiband van Big Tech, ook overheden. Geen app van de overheid kan zonder de App Store van Apple. Veel overheidswebsites draaien op software van Microsoft. Zo bepaalt niet de overheid of onze privacy gewaarborgd is. Dat doen internetbedrijven. Hoe beperken we de groeiende macht van tech-reuzen? Daar heeft Passchier wel een aantal ideeën over. Sterke internationale samenwerking is één. En wat als wij als Nederland ons eigen netwerk zouden hebben? Feit is dat de overheid íets moet doen, want de soevereiniteit van het land staat op het spel.

Reijer in gesprek met Nynke: 'Wat nou als wij als Nederland ons eigen netwerk zouden hebben?'

Foto van Reijer en Nynke

Reijer Passchier is hoogleraar digitalisering en de democratische rechtsstaat aan de Open Universiteit en verbonden aan de Universiteit Leiden. Passchier doet onderzoek naar vraagstukken rond digitalisering en de democratische rechtsstaat. Begin 2021 verscheen zijn boek Artificiële intelligentie en de rechtsstaat. Met een voorpublicatie uit het boek won hij The Meijers best Article Prize en de Van Wersch Sprinkplankprijs voor de beste publicatie op juridisch gebied. Passchier studeerde Rechten in Leiden en deed promotieonderzoek naar constitutionele veranderingen in Nederland, de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. Hij was onder meer universitair docent aan Tilburg University en werkte voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.