Podcast_TheoBastiaens_head_large.jpg

It's all in the game

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple Youtube

'Drie uur meeschrijven met een hoorcollege? Je kunt het studenten bijna niet meer aandoen', vindt Theo Bastiaens, rector magnificus van de Open Universiteit en hoogleraar Didactiek van nieuwe media. Hoe ziet het hoger onderwijs van de toekomst er dan wel uit? Welke kans biedt technologie en digitale didactiek aan studenten en docenten? Bastiaens: 'Met technologische slimmigheden kunnen we het onderwijs interessanter en veelzijdiger maken. En - ook heel belangrijk - de entertainmentwaarde vergroten.'

Zo ontwikkelt de Open Universiteit een behoorlijk aantal serious games, computerspellen waarmee docenten op een originele en toegankelijke manier hun studiestof overbrengen. In virtual classrooms zijn studenten dan als avatars aanwezig in de klas. Ook gaan we meer en meer richting probleemgestuurd onderwijs. Nieuwe kennis wordt dan ingezet voor het oplossen van een vraagstuk. Zelf biedt de Open Universiteit haar studenten een uitgekiende mix van zelfstudie, digitaal en fysiek onderwijs. 'Een gouden formule die studenten in staat stelt om hun studie met werken, reizen of andere belangrijke dingen te combineren.'

Theo in gesprek met Nynke: 'De Open Universiteit die past bij je op het moment dat je daar waarde aan hecht.'

Foto van Theo en Nynke

Theo J. Bastiaens (1968) is hoogleraar Didactiek van nieuwe media en sinds 2019 rector magnificus van de Open Universiteit. Hij volgde de pabo in Heerlen, studeerde onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht, promoveerde in Twente en maakt wetenschappelijk carrière bij de Open Universiteit. In 2006 wordt hij hoogleraar, decaan en tot slot vicepresident aan de FernUniversität in Hagen. Naast zijn werkzaamheden als rector is hij o.m. voorzitter van de Adviescommissie Branding Limburg en hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Open Education Studies.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.