null SafePAT: een nieuw Europees project op gebied van patiëntveiligheid

PSY_SafePAT_11507_head_large.jpg
Gezondheid
SafePAT: een nieuw Europees project op gebied van patiëntveiligheid
In februari 2017 start een nieuw Europees project getiteld SafePAT. Doel van SafePAT is het vergroten van de patiëntveiligheid door het verkleinen van de risico's bij patiëntopname, -overdracht en ontslag. Dit gebeurt door de beste praktijkvoorbeelden die er in Europa te vinden zijn bij elkaar te brengen en te standaardiseren. Het Welten-instituut is een van de projectpartners.

Harmoniseren

Zes partnerinstellingen uit Nederland, Duitsland en België werken in dit project samen. Er wordt op zes niveaus gewerkt:

  1. analyse van de state-of-the-art:
    Inventariseren wat de huidige systemen zijn op het gebied van patiëntveiligheid in de deelnemende landen, wat de beste praktijkvoorbeelden zijn en welke lokale behoeften er zijn.
  2. harmoniseren van de benaderingen:
    Harmonisering van trainingen en werkprocedures zoals medische overdracht, veiligheidschecklijsten, ontslagbrieven in het ziekenhuis en in de ambulante zorg te harmoniseren om zo een gezamenlijke standaard van veiligheid te bereiken.
  3. ontwikkelen van tools:
    Ontwikkeling ondersteunende technologieën voor medische staf en patiënten ter bewustwording van de beschikbare medische informatie en ter ondersteuning van de veiligheidsprocedures.
  4. empowering patiënten en medische staf:
    Patiënten en medische staf door middel van trainingsprocedures en introductie van de tools meer bewust en geïnformeerd maken over patiëntveiligheid.
  5. een kader ontwikkelen voor accreditatie:
    Een accreditatie/certificatiesysteem ontwikkelen voor zorgaanbieders op het gebied van patiëntveiligheid op verschillende niveaus.
  6. een regionaal netwerk ontwikkelen rond patiëntveiligheid:
    Een regionaal netwerk op het gebied van patiëntveiligheid opzetten voor de invoering en coördinatie van standaardisering, training, communicatie en samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders.

Het project heeft een looptijd van drie jaar. Het sluit aan bij eerdere projecten van het Welten-instituut op het gebied van patiëntveiligheid, zoals Patient en Handover. Contactpersoon bij het Welten-instituut is Hendrik Drachsler.