null Studie naar app om employability van ondersteunend personeel bij universiteiten te bevorderen

MW_AppOBP_10704_head_large.jpg
Studie naar app om employability van ondersteunend personeel bij universiteiten te bevorderen
De duurzame inzetbaarheid van ondersteunende medewerkers op Nederlandse universiteiten staat onder druk. Oorzaken zijn onder andere vergrijzing, werkdruk en veel tijdelijke aanstellingen. Universiteiten vinden het echter belangrijk dat alle medewerkers goed, gemotiveerd en gezond kunnen blijven werken. SoFoKleS (Sociaal Fonds voor de KennisSector) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar een app die de employability van deze groep medewerkers kan versterken. Het onderzoek is uitgevoerd door Pascale Peters en Beate van der Heijden van de Radboud Universiteit en Judith Semeijn en Tinka van Vuuren van de Open Universiteit.

App me@work

Universiteiten hebben al veel employability-maatregelen genomen, maar er is nog veel te winnen met betrekking tot de bekendheid en het gebruik hiervan onder managers en medewerkers. De pilot was gericht op het ontwikkelen en uittesten van de app 'me@work', wat staat voor my employability at work. Me@work is een e-portfolio in de vorm van een webapplicatie. Met de app kunnen medewerkers een persoonlijk (digitaal) dossier samenstellen waarin ze hun professionele en persoonlijke loopbaangegevens verzamelen, ordenen, bijhouden en tonen. De app is een laagdrempelige en eigentijdse manier om werknemers meer bewust te maken van hun persoonlijke ontwikkeling en het bestaande HRM-aanbod.

Resultaten en randvoorwaarden

Uit de studie blijkt dat de app het ondersteunend personeel inderdaad handvatten biedt om bewuster met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan en op die manier hun loopbaanpotentieel en arbeidsmarktkansen te vergroten. Maar uit de pilot blijkt wel dat er aan een aantal randvoorwaarden moet zijn voldaan. De privacy van de gebruikers moet afdoende beschermd zijn. De universiteiten moeten voldoende middelen (tijd, faciliteiten en geld) vrijmaken om het versterken van de employability van medewerkers in te bedden in de dagelijkse praktijk. Ten derde moeten leidinggevenden medewerkers ondersteunen bij het werken aan hun employability en is een organisatiecultuur nodig waarin tijd en ruimte wordt geboden om hier aan te werken. De studie heeft tevens een aantal verbeterpunten voor de app opgeleverd die in een eventuele volgende versie kunnen worden meegenomen.

De onderzoekers Peters, Van der Heijden, Semeijn en Van Vuuren werkten bij de ontwikkeling van de app samen met de HR-adviseurs van de Open Universiteit, Radboud Universiteit, Technische Universiteit Eindhoven en Technische Universiteit Delft. De app is uitgetest bij de Open Universiteit en de twee technische universiteiten.

Download het onderzoeksrapport Inzetten op employability van het OBP in het wetenschappelijk onderwijs.