null De voorspellende waarde van employability in het MKB

MW_BijzHoogleraar_JolStoffers_16056_head_large.jpg
De voorspellende waarde van employability in het MKB
Onderzoek in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in de provincie Limburg toont aan dat employability voorspellende waarde heeft ten aanzien van positieve organisatie-uitkomsten zoals innovatief werkgedrag van medewerkers. De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd door onder andere Jol Stoffers en Beatrice van der Heijden, zijn onlangs opgenomen in The International Journal of Human Resource Management.

Innovatievermogen in een crisis

De gevolgen van de corona- en economische crisis voor de arbeidsmarkt zijn nog niet geheel te overzien. Maar het is wel duidelijk dat het tijd is voor wederopbouw en heroriëntatie. Innovatievermogen is daarbij van groot belang. We moeten op zoek naar het 'nieuwe normaal' in het werk van tal van mensen.

Drie fasen van innovatief werkgedrag

Innovatief werkgedrag van werknemers is van groot belang voor ondernemingen. Het helpt ondernemingen om voortdurend in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden en behoeften van klanten. Innovatief werkgedrag kun je indelen in drie fasen: idee-generatie, idee-promotie en idee-realisatie.

Relatie tussen employability en innovatief gedrag

De onderzoekers zagen dat je innovatief werkgedrag kunt voorspellen als je kijkt naar de employability van werknemers. Ook employability kent verschillende dimensies. Elke fase van innovatief werkgedrag kan voorspeld worden door verschillende dimensies van employability. Bedrijven kunnen door te investeren in employability innovatief werkgedrag bij medewerkers stimuleren.

Limburgs MKB

In deze studie werden voorts meetinstrumenten voor employability en innovatief werkgedrag specifiek ten behoeve van het MKB gevalideerd. In totaal participeerden 487 medewerkers samen met hun direct leidinggevenden in dit onderzoek. De medewerkers werkten allemaal op middelbaar of hoger beroepsniveau bij 151 MKB bedrijven in de provincie Limburg.

Publicatie

Het onderzoek werd eerder al online gepubliceerd, maar het artikel is onlangs opgenomen in het gerenommeerde tijdschrift The International Journal of Human Resource Management. Het is helaas niet als open source artikel beschikbaar. Neem voor meer informatie over het onderzoek contact op met de onderzoeker prof. dr. Jol Stoffers.

Stoffers, J.M.M., Van der Heijden, B.I.J.M., & Jacobs, E.A.G.M. (2020). Employability and innovative work behaviour in small and medium-sized enterprises. The International Journal of Human Resource Management, 31(11), 1439-1466.