null Delen van informatie door leveranciers draagt bij aan duurzaamheid bij de klanten

Abstract_Ambassadeur_16050_head_large.jpg
Delen van informatie door leveranciers draagt bij aan duurzaamheid bij de klanten
Duurzaamheid is actueler dan ooit. Bedrijven willen weten hoe hun leveranciers omgaan met duurzaamheid. Dus leveranciers moeten open kaart spelen en informatie delen. Laura van Hal, OU-alumna, onderzocht in haar masterscriptie de relatie tussen informatie delen, het gebruik van macht en invloed, en duurzaamheid. Zo werd voor het eerst aangetoond dat het delen van informatie door leveranciers daadwerkelijk bijdraagt aan prestaties op het gebied van duurzaamheid bij de kopende organisaties. De scriptie leidde tot een wetenschappelijke paper die in april 2020 bekroond werd met de IPSERA-award voor 'Best paper with strong managerial implications'.

Wortel werkt beter dan een stok

In haar scriptieonderzoek onderzocht Van Hal het delen en de kwaliteit van informatie in de supply chain. Ze koos daarbij voor een originele en nuttige insteek, aldus Kees Gelderman, haar scriptiebegeleider. Ze koppelde het delen van informatie te koppelen aan het gebruik van macht en invloed. En dat vervolgens weer met resultaten op het gebied van duurzaamheid. Wat komt er uit haar onderzoek? Het goede nieuws dat delen van informatie een positieve invloed heeft op duurzaamheid. En verder dat het slimmer is om met een wortel te werken dan met een stok. Ofwel, belonende macht is effectiever dan bestraffende macht. Het bijzondere aan het onderzoek van Laura is dat nu voor het eerst is aangetoond dat het delen van informatie door leveranciers daadwerkelijk bijdraagt aan prestaties op het gebied van duurzaamheid van kopende organisaties. 

'Best paper with strong managerial implications'

Samen met haar begeleiders werkte Laura van Hal, inmiddels afgestudeerd, haar onderzoek uit tot een wetenschappelijke paper met als doel die te presenteren tijdens het 29e jaarcongres van de International Purchasing and Supply Education and Research Association (IPSERA). De paper werd geaccepteerd en zou begin april gepresenteerd tijdens de conferentie in Knoxville Tennessee. Helaas gooide corona roet in het eten. De conferentie werd afgelast, maar de organisatie besloot de paper te bekronen tot 'Best paper with strong managerial implications'. Ook OU-onderzoekers Petra Neessen en prof. dr. Marjolein Caniëls, vielen in de prijzen: zij wonnen een Best paper award voor hun paper over succesvol circulair inkopen