Discriminatie op school: wat kan een kind eraan doen?
Pesten heeft impact op slachtoffer én op omstanders
Kinderen met een niet-Westerse migratieachtergrond krijgen in het dagelijks leven nog regelmatig te maken met discriminatie. Ook op school, terwijl school toch een veilige omgeving zou moeten zijn. Deze vorm van discriminatie kan een grote impact hebben op kinderen die het overkomt en op de kinderen die het zien gebeuren en misschien niet weten wat ze kunnen doen. Reguliere anti-pestprotocollen houden daar nog te weinig rekening mee.
Herkennen en ingrijpen
Het Playground Heroes programma wil hierbij helpen. Het doel van het Playground Heroes programma is om leerlingen uit groep 7 en 8 bewust te maken van racisme en racistische incidenten. Belangrijk is dat ze het niet alleen herkennen, maar ook weten wat zij zélf kunnen doen als ze getuige zijn van zo’n situatie. Hoe kunnen ze veilig en constructief ingrijpen? Het programma bestaat uit lesmateriaal en een educatieve game voor de kinderen.
De rol van leerkrachten
Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij het aanpakken van racistische incidenten, maar ze vinden het vaak een uitdaging om het gesprek over racisme aan te gaan met leerlingen. Ter ondersteuning van het programma wordt een training voor leraren aangeboden, gericht op het verbreden van hun kennis en vaardigheden. Scholen kunnen het Playground Heroes programma inzetten voor (de herstelopdracht) burgerschapsonderwijs in het bestrijden van discriminatie en racisme.
Samen met scholen werken aan inzicht en verbetering
Het Playground Heroes programma bouwt voort op de lesmaterialen die zijn ontwikkeld in het GATE-BULL project. De materialen zijn herontworpen en uitgebreid, waarbij kennis uit de psychologie (stigma-reductie), onderwijswetenschappen en historisch perspectief is ingebracht. De leerlingen gaan aan de slag met games en groepsopdrachten. Aan de hand van vragenlijsten wordt het effect gemeten en geëvalueerd. Zo wil Karen Aduful nog beter inzicht krijgen in wat bepalend is voor positief omstandersgedrag in discriminerende pestsituaties en de werking en effectiviteit van het programma optimaliseren.
Een veilige en veerkrachtige samenleving
Door kinderen vaardig te maken om positief omstandergedrag te vertonen bij discriminerend pesten draagt het project bij aan een veilige en veerkrachtige samenleving. Het eindproduct, de verbeterde en uitgebreide Playground Heroes interventie tegen discriminerend pesten op basisscholen, komt ook weer gratis beschikbaar voor het basisonderwijs.
Meer informatie?
De onderzoeksperiode loopt van september 2025 t/m december 2025. De exacte planning gaat altijd in overleg en samenwerking met de scholen. Op de projectpagina van Playground Heroes vind je meer informatie over de opzet en de planning van de interventie.
Of download hier de flyer.
Meedoen?
Wil je meedoen met jouw school? Neem dan contact op via playgroundheroes@ou.nl of plan een vrijblijvende afspraak.