null Dutchboard: een coronadashboard uitgebreid met andere big data

MW_Dutchboard_20676_head_large.jpg

Dutchboard: een coronadashboard uitgebreid met andere big data

Gingen we minder de deur uit na de lockdown? En als we de deur uitgingen, waar gingen we dan naartoe? Wat gebeurde er met ons reisgedrag toen regels versoepeld werden? Deze vragen kun je niet beantwoorden met het standaard coronadashboard. Maar wel met het uitgebreidere dashboard dat onderzoekers van de Open Universiteit hebben ontwikkeld. In dit 'Dutchboard' combineren ze de coronagegevens met gegevens over de vaccinatiecampagne, de strengheid van de coronamaatregelen en de mobiliteit van de inwoners.

Big data

Na de uitbraak van corona eind 2019 in China hebben tal van landen meetsystemen opgezet om de pandemie te monitoren. Nationale gezondheidsautoriteiten konden zo de verspreiding van het virus volgen. Het resultaat is een schat aan informatie over besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens. Stel nou dat je die gegevens combineert met andere big data met als doel meer te weten komen over het gedrag van mensen tijdens de pandemie. Peter Nijkamp en Karima Kourtit van de Open Universiteit hebben die uitdaging aangenomen.

Coronamaatregelen en mobiliteit

Nijkamp en Kourtit hebben big data uit verschillende bronnen gecombineerd in één dashboard. Nederland is de testcase, vandaar de naam Dutchboard. In Dutchboard hebben de onderzoekers de dagelijkse 'coronadata' gecombineerd met de ontwikkeling op het gebied van vaccinatie. Vervolgens hebben ze de coronamaatregelen toegevoegd. Daarvoor gebruikten ze de 'stringency index', een index die aangeeft hoe streng de maatregelen in een gebied zijn. Tot slot voegden ze de data toe van Google Mobility: wie reist wanneer waar naartoe. Alle gegevens zijn beschikbaar op nationaal, regionaal en lokaal niveau en voor de hele coronatijd.

Heel gedetailleerd

Het resultaat is dat je in Dutchboard bijvoorbeeld de relatie kunt zien tussen de toenemende besmettingen en de mobiliteit van mensen. En je ziet wat er gebeurde met de mobiliteit als coronamaatregelen werden verstrengd of versoepeld. De Google Mobility Data maken ook zichtbaar waar mensen naartoe gingen: gingen ze naar het werk, winkelen, of naar parken? En zie je verschillen tussen provincies of gemeentes? Interessanter wordt het als je een dergelijk dashboard gaat maken voor andere landen: is er verschil in mobiliteit tussen een harde lockdown en een gedeeltelijke lockdown? Zie je verschil in besmettingscijfers? Reageerden de inwoners van elk land hetzelfde?

Reserves

De auteurs uiten echter wel enige reserves ten aanzien van dashboards. Veel coronadashboards werden ad hoc opgezet, waarbij elk land eigen definities hanteerde. Er is dus wel enige terughoudendheid nodig als je data uit de verschillende landen gaat vergelijken. Dat was en is ook nu nog een handicap als landen ervaringen willen delen of als je op basis van de nationale data Europees beleid wilt formuleren. Vandaar dat de auteurs ook een hoofdstuk wijden aan de wijze waarop een (corona)dashboard opgezet en georganiseerd moet worden om op een verantwoorde manier met de gegevens van het dashboard beleidsbeslissingen te onderbouwen.

In het artikel Place-Specific Corona Dashboards for Health Policy: Design and Application of a 'Dutchboard' beschrijft het onderzoeksteam de opzet en de evaluatie van het Dutchboard. Het dashboard is voor iedereen toegankelijk.

UPDATE:
Vanaf 1-1-2023 wordt het dashboard - vanwege wijzigingen in de nationale registratie van coronagevallen - niet meer bijgewerkt